Danas nove mere Kriznog štaba ili nova sprdnja s razumom

Društvo 16. mar. 202107:00 > 07:05
Podeli:
Foto: Vesna Lalić/Nova. rs

Danas u 8 sati trebalo bi da se sastane Krizni štab za borbu protiv koronavirusa, kako bi medicinski i politički deo usaglasili nove protivepidemiološke mere. A možda i neče: teško je biti siguran nakon još jednog u nizu odlaganja, koja ne samo što "krnje" ionako načeti legitimitet Štaba, nego i koštaju Srbiju većeg broja zaraženih i potencijalno umrlih građana.

“Sutra će biti sednica Kriznog štaba. Juče popodne sam razgovarala sa medicinskim delom Kriznog štaba i danas žurim u Beograd, da bi razgovarala sa lekarima još jednom”, rekla je juče premijerka novinarima nakon posete Kosjeriću. Šta je bilo hitnije u Kosjeriću ( šest dana pred izbore) samo ona zna.

Ona je dodala da će u razgovoru sa Kriznim štabom biti sagledane mogućnosti i da će onda biti usvojene mere za suzbijanje pandemije korona virusa.

Permanentno odloženi Krizni štab

Ako se Krizni štab danas zaista održi, to će značiti da je ove nedelje odložen samo jednom – što je svojevrstan uspeh. Prošle je nedelje, podsećamo, Krizni štab odlagan dvaput – održan je tek iz trećeg puta, minulog petka, kada su mere „preslikane“ od prethodnog vikenda.

Nova.rs je u kratkoj analizi pokazala da su mere koje su bile na snazi dva prethodna vikenda istinski nedostojne da se tako nazovu. U prilog tome kreće se i broj zaraženih i pacijenata na respiratoru, što možete pogledati OVDE.

Zato je ovonedeljno odlaganje zapravo pozitivan pomak.

Foto:Nova.rs

Koje mere da očekujemo

Što se tiče novih protivepidemioloških mera one su podjednako nepoznate i neodređene poput termina sednice. Mediji, ipak, osnovano ili ne, prethodnih dana spekulišu o tri opcije.

Prema prvoj, najoštrijoj, očekuje nas potpuno zatvaranje institucija kulture, prodajnih radnji širokog spektra, ugostiteljskih lokala i generalno svih objekata koji ne predstavljaju one esencijalno bitne – prehrambene radnje, pumpne stanice, apoteke.

O policijskom času, koji inače zahtevaju svi epidemiolozi i direktori bolničkih ustanova u Srbiji, od početka četvrtog talasa nije bilo govora. Za tako nešto ne bi bilo ni dovoljno vremena, s obzirom da je prošlogodišnji „blickrig“ – u kom je skupština zaobiđena prilikom proglašenja vanrednog stanja – ovoga puta nemoguć. Ne zbog Ustava, nego zbog nepopularnosti takve odluke.  

Pa, šta nam je onda činiti?

Krizni štab i predsednik Vučić sada moraju da nađu balans između vapaja lekara i vapaja posrnule ekonomije. I jedna i druga strana ima svoje istaknute predstavnike: s jedne strane je dr Kon, personifikacija Kriznog štaba, a s druge zamenik graondačelnika Vesić, političar koji otvoreno stavlja do znanja da mu je ekonomski aspekt upravljanja epidemijom ključan.

Aleksandar Vučić Foto:BETAPHOTO/HINA/FENA/Amer Kajmovic

Ipak, primetno je da zahtevi i jedne i druge strane zvuče radikalno: Dr Kon traži „prekid svih kontakta“ na 14 dana, u prevodu policijski čas; zamenik Vesić je juče lansirao ideju da se vakcinisanim građanima dozvoli odlazak na utakmice i koncerte, što u prevodu znači potpuno otvaranje.

Iskustvo nam govori da ovako ekstremni stavovi znače da će se pojaviti srednji put, i to verovatno u liku predsednika Vučića. Zato treba očekivati novi „lokdaun vikend“ i radnu nedelju sa skraćenim radnim vremenom za kafane i restorane, ali – ništa više od toga.

Komentari

Vaš komentar