Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Učenici prvih razreda osnovne škole od ove godine dobijaju novi predmet, Digitalni svet, koji treba da ih upozna sa pojmom digitalnih uređaja, bezbednosti na internetu, ali i činjenicom da je digitalizacija ta koja olakšava svakodnevni život.

Digitalni svet nije zamišljen tako da deca uče definicije, već da u razredu dele iskustva o tome koliko su digitalni uređaji važni i koliko olakšavaju svakodnevni život, pomažući da se računi plaćaju iz kuće bez čekanja u redu, kupuje iz fotelje, jednostavno pronalazi put ka nepoznatom mestu, ali i da dođu do najrazličitijih informacija koje im nedostaju.

Dekan Učiteljskog fakulteta Danimir Mandić kaže da je Digitalni svet logičan sled i prelaz između predškolskog predmeta Od igračke do računara, do informatike koja se uči od petog do osmog razreda. Kako kaže, ideja je da se deca nauče gde se upotrebljavaju digitalni uređaj i kakva je njihova uloga u savremenom društvu.

„Važno je da znaju i šta znači bezbedno korišćenje uređaja sa zdravstvenog aspekta, kada ono može da naruši zdravlje ali i same opšte bezbednosti – šta smeju i šta ne bi smeli da ostavljaju na internetu. Treće je kako da uče i međusobno komuniciraju i kako da se obezbedi interakcija dece u procesu sticanja novih znanja“, rekao je Mandić.

Po njegovim rečima, deca treba da znaju da adresu nikada ne smeju da ostavljaju na internetu, da govore gde su im roditelji, kad idu na odmor, kakvog su imovinskog stanja. Važno je i da se vidi koliko vremena mogu da kroste mobilne, kompjutere, da gedaju TV da znaju štetne posledice dugog sedenja kraj računara.

Mandić je podsetio da će đaci već u drugom razredu učiti kako da koriste digitalne uređaje u likovnom, muzičkom, za traženje određenih klipova, posete virtualnim muzejima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare