Foto: Shutterstock/magnetplus

Budući da su visoke temperature na snazi u Srbiji, polemika koja se vodi godinama jeste, da li postoji zakon koji uređuje rad na otvorenom tokom visokih temperatura. Nova je istraživala prava radnika i obaveze poslodavaca tokom ekstremno visokih temperatura za naše podneblje, kao i da li postoji zakon za rad u ovakvim uslovima.

Još 2007. godine Vlada Republike Srbije donela je Preporuku kako bi poslodavci trebalo da se ponašaju u slučaju velikih vrućina.

U toj preporuci se kaže da rad treba organizovati na takav način „da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova i izlaganje direktnom sunčevom zračenju zaposlenih za vreme visokih spoljnih temperatura, iznad 36°C, a naročito u periodu od 11 do 16 časova, ukoliko to dozvoljava proces rada“.

Kada zaposleni obavljaju poslove na otvorenom pri visokim temperaturama poslodavci su dužni da primenjuju i Zakon i podzakonske propise. Poslodavac je dužan da Aktom o proceni rizika uzme u obzir i rizike po zdravlje zaposlenih koji rade na otvorenom pri visokim temperaturama.

Foto: Shutterstock/magnetplus

Dužnosti poslodavca

Mere koje su poslodavci dužni da primenjuju pri radu na otvorenom pri visokim temperaturama su: organizacione, tehničke, zdravstvene, promena režima rada i dr., što u praksi podrazumeva čestu zamenu zaposlenih za obavljanje poslova na otvorenom, češće pauze uz obezbeđivanje velikih količina vode i bezalkoholnih napitaka, obezbeđivanje prostora gde zaposleni mogu da se sklone od sunca i rashlade, obavezno davanje informacija zaposlenima o opasnostima po zdravlje zbog izlaganja visokim temperaturama, upoznavanje zaposlenih sa simptomima bolesti prouzrokovanih visokim temperaturama, obezbeđivanje i pružanje prve pomoći ukoliko dođe do zdravstvenih problema zaposlenih i dr.

Sve ovo piše u Zakonu.

A šta kaže evropska regulativa

Direktive EU iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu su: kada su u pitanju ekstremne temperature vazduha može se proglasiti elementarna nepogoda, što je propisano Zakonom o vanrednim situacijama, a istu proglašava, u zavisnosti od teritorije zahvaćene elementarnom nepogodom, opština, grad, Vlada Republike Srbije.

I kada se saberu sve ove preporuke, zakon i regulative ispada da uprkos svemu tome zapravo ne postoji obaveza za poslodavce da prilagode način rada vremenskim uslovima.

Postoji samo preporuka.

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) takođe je apelovao da poslodavci danas i svih narednih dana, kada spoljna teperatura prelazi 36 stepeni na otvorenom, obustave radove između 11 i 16 časova i ne dozvole da zaposleni budu izloženi direktnom sunčevom zračenju.

To znači, kako su naveli, da treba da prilagode režim rada visokim temperaturama, organizuju česte pauze, unošenje velikih količina vode i bezalkoholnih pića, obezbede prostorije za rashlađivanje i sklanjanje od sunca, uvedu česte zamene zaposlenih, kao i da obezbede prvu pomoć ukoliko dođe do zdravstvenih problema zaposlenih.

Poslodavci su u obavezi, ukazali su iz SSSS, da zaposlenima pruže informacije o simptomima bolesti koje mogu biti prouzrokovane visokim temperaturama – dehidraciji, sunčanici, toplotnom osipu, toplotnoj iscrpljenosti i grčevima, a posebno toplotnom udaru.

Ministarstvo za rad preporučuje na visokim temperaturama češće pauze, rad u više smena, izbegavanje rada u najtoplijem delu dana, dodatnu radnu snagu i letnju opremu za rad.

Nismo jedini koji nemaju jasno propisan zakon koji bi zabranio rad na otvorenom ako je napolju prevruće. Takve odredbe nemaju ni britanski, francuski, italijanski zakon. U Španiji i Kini propis postoji, a u Nemačkoj je poslodovac dužan da interveniše ako je u kancelariji više od 26 stepeni.

Bonus video: Ova ulica je kao muzej na otvorenom


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare