Zemljotres
Zemljotres ilustracija Foto:Shutterstock

Mladenovac su juče pogodila tri zemljotresa, a prema zvaničnim podacima najjači je imao magnitudu od 3,7 jedinica Rihterove skale. U Republičkom seizmološkom zavodu (RSZ) navode za list “Nova” da Srbiju godišnje pogodi desetak potresa te jačine, a da ih ukupno bude oko 1.500.

U beogradskoj opštini Mladenovac u subotu se dogodila tri zemljotresa, a poslednji, ujedno i najjači, koji se dogodio u 23.32, izazvao je uznemirenje građana. Prvi potres pogodio je to mesto rano ujutro, a drugi oko 22.30.

Sagovornici “Nove” iz tog mesta naveli su da su tokom poslednjeg zemljotresa osetili podrhtavanje tla, te da su im popadale stvari sa polica.

Na sreću, nije bilo ni povređenih ni materijalne štete i za sada nema odgovora na pitanje da li će se zemljotres ponoviti, odnosno da li će biti jačih.

U RSZ navode za “Novu” kažu da to nije moguće predvideti, te da postoje samo dugoročna predviđanja. Oni takođe navode da je očekivano da se ovakvi zemljotresi u tom regionu događaju.

“Na osnovu instrumentalnih podataka najjači zemljotres imao je magnitudu od 3,7 jedinica Rihterove skale, što bi odgovoralo intenzitetu od pet stepeni Merkalijeve skale, a to znači da takav intenzitet nije mogao da izazove materijalne štete na objektima”, navode u RSZ.

U Srbiji se inače godišnje u proseku registruje oko 1.500 zemljotresa i svega desetak jačine poput onog u Mladenovcu. O njima se neretko mediji ne izveštavaju, jer se pretežno dešavaju u nenaseljenim područjima i na Kosovu.

BONUS VIDEO Prirodnim putem protiv plastičnog otpada

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar