Aleksandar Jovanovic Cuta
Aleksandar Jovanović Ćuta Foto:FoNet/Božana Pavlica

"Lagali su godinama da će iz zakona o zaštićenim područjima biti eliminisane male hidroelektrane, a onda se pojavio zakon u kojem stoji da u drugim i trećim zonama zaštite može da se gradi ako država prepozna javni interes da jedna reka završi u cevi", rekao je ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta u Kraljevu, gde Inicijativa Pravo na vodu u saradnji sa kampanjom Umetnici za reke Balkana na glavnom trgu večeras organizuje besplatan koncert Darka Rundeka i Ekipe.

„Da se poštuje važeći Zakon o zaštiti prirode, mi sad ne bismo sedeli ovde. Nema zaštićenih i nezaštićenih reka. Šta znači da jedna reka nekom administrativnom linijom nije zaštićena i da moze neko da je gura u cev? To će sve morati da se ruši, to je jedni način“, prenosi N1.

On je rekao da treba da se donese novi zakon o vodama, a da u njemu prvi put u istoriji postoji zakonska odredba po kojoj vodno zemljište koje pripada državi, tj svim građanima, može da bude predmet javne pogodbe i trgovine.

„Svi koji se igraju našim vodama, ne misle dobro niti prirodi niti ljudima koji žive u toj prirodi. Ovo će samo da se pogoršava, na nama je da se saberemo, ne delimo, i jedni druge podržavamo i da rešavamo to kako to rešava normalan svet – ako dođe neko da ti gura reku u cev, šta da radiš: da se seliš ili da braniš to“, upitao je Jovanović.

On je dodao da je važno imati znanje i svest o tome šta nas okružuje. „Tim znanjem podižemo svest koliko je važno da to sačuvamo, to je nešto oko čega ljudi imaju motiv da se udružuju“, kaže.

„Ovo neće stati sve dok ne bude rešeno kako je normalno, od boga i od prirode, kako su rešili u normalnim zemljama. Rat za vodu, rat! Mi pet godina vodimo rat. Kad podgledate šta se dešavalo na Staroj planini, to je kao da gledaš Bitku na Neretvi! A zbog čega? Opet zbog pohlepe onih koji u tome vide samo profit, a koje u tome podržava država“, naveo je Jovanović.

Bonus video: Nova.rs u Jadru

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar