Aleksandar Jovanović Ćuta objavljuje kraj današnjeg protesta Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka i koalicije MORAMO najavio je posle izbora, 3. aprila, nove blokade auto-puta E-75 u Srbiji, ukoliko momentalno ne prestane, kako je rekao, otimanje i trovanje zemlje stanovnika borskih sela.

Ćuta je za Nova.rs rekao da stanovnici Slatine, Krivelja, Metovnice i drugih borskih sela više neće mirno da gledaju da im „Kinezi upadaju u posede i otimaju i truju zemlju“.

Sve dok se Kinezi ne povuku i ne izađu iz tuđih poseda, najavićemo blokade posle izbora 3. aprila, najavio je osnivač Ekološkog ustanka.

Kao lokaciju moguće prve blokade auto-puta najavio je petlju kod Paraćina, upravo tamo gde je, kako je istakao Ćuta, Vučićeva policija zaustavila meštane sela koji su krenuli na nedavni protest.

„Nakon izbora sledi blokada auto-puta kod Paraćina, baš tu gde je Vučićeva policija sprečila ljude da dođu na protest u Beograd. Više niko u ovoj zemlji neće moći da otima i truje zemlju ili sprečava slobodu kretanja. Niko nikome više neće moći da otima i truje ono što je njegova imovina, to neka zaboravi“, rekao je Ćuta za Nova.rs.

On je poručio da će vlast u Srbiji morati da otvori i pokaže sve ugovore države sa Ziđinom, te da se vide koje obaveze je naša zemlja preuzela.

Mi moramo da znamo šta su se u naše ime dogovorili, istakao je Jovanović i dodao da mora da se „zna koliko je bakra i zlata obećano Kinezima i pod kojim uslovima“.

Ćuta je istakao da će Srbija posle 3. aprila imati jednu imati Skupštinu „prepunu aktivista“.

„Imaće i Revu i Rakitu i Gazelu i Staru planinu i neće moći da sakriju više ništa. Dakle, naša obaveza je da sve to isteramo na svetlost dana. Drugari, sve ugovore na sto. Ono što ne može u Kini, neće moći ni u Srbiji“, poručio je Jovanović.

Govoreći o jučerašnjem protestu ispred Ambasade Kine u Beogradu, Ćuta je naveo da se sa ovom ambasadom teško komunicira jer nemaju svoju pres službu pa je nemoguće uputiti poziv ili zakazati sastanak. Međutim, kako je naveo Ćuta, Kinezi su nakon protesta reagovali.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Kinezi su došli nakon protesta i počeli da zovu ljude pojedinačno i da nude veću cenu za zemlju. Dakle, odreagovali su, što je dobro, ali ti oni neće stati. Ono što su oni dogovorili sa Vučićem, mi ne znamo“, rekao je Jovanović.

Inače, Ćuta je naveo i da su meštani borskih sela juče na protestu u Beogradu imali prilike da vide, kako je kazao, kako žive srpski političari na Dedinju.

„Juče su obespravljeni ljudi imali prilike da prošetaju prelepom Užičkom i imali su prilike da vide Jovankinu vilu gde se smestila Ana Brnabić, ali i predivno zdanje – dvorac braće Karić. Tu sirotinju koju proteruju sa njihovih njiva smo doveli u Užičku da vide kako žive srpski političari i oni zbog kojih su ostali bez zemlje. Njima milijarde i vile na Dedinju, a meštanima Slatine otrov i proterivanja sa njiva. To je Srbija u kojoj mi danas živimo“, ocenio je Ćuta.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Podsetimo, Ekološki ustanak, koalicija MORAMO i meštani Slatine, Krivelja, Metovnice i ostalih sela kod Bora održali su juče protest ispred televizije Pink, nakon čega su se uputiti i ka Ambasadi Kine u Beogradu.

„Dok ‘Ziđin’ iz naše zemlje iznosi tone bakra i zlata, građanima Srbije se oduzima zemlja i pravo na slobodu kretanja“, naveli su ranije organiztori protesta.

Bonus video – Ćuta i Borani pisali Siju

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare