Ekološki ustanak, koalicija "Moramo" i meštani Slatine, Krivelja, Metovnice i ostalih sela kod Bora održali su danas protest ispred televizije Pink, nakon čega su se uputiti i ka ambasadi Narodne Republike Kine. „Dok ‘Ziđin’ iz naše zemlje iznosi tone bakra i zlata, građanima Srbije se oduzima zemlja i pravo na slobodu kretanja“, navode organizatori protesta", naveli su organiztori protesta.

Građani su krenuli u pravcu ambasade Kine, a Aleksandar Jovanović Ćuta poručio im je:

„Prošle subotre je policija Aleksandra Vučića zaustavila ove ljude, a oni su skupili hrabrost i došli ovde da protestuju. Poručujemo kineskoj ambasadorki da kaže svojim drugarima u centralnom komitetu da truju našu zemlju. Moraće da zaborave na to“, rekao je on.

Tamo je u ovom trenutku oko 20 pripadnika policije, koji čuvaju objekat.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Po dolasku ispred ambasade, Jovanović je tražio da vidi ambasadorku Čen Bo:

„Dobar dan, je li tu gospođa Čen Bo? Došli smo da joj predamo zahtev“, rekao je Jovanović. Ubrzo nakon što je zahtev predat na pisarnici, protest je okončan.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Kako javlja reporter Nova.rs, građani su se prethodno okupili ispred TV Pink. Nose transparente: „Stop trovanju borske dece“, „Život ispred profita“, „Čija je naša dedovina“.

Prisutno je bilo i obezbeđenje televizije, koje nije reagovalo.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs
Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Čekamo još ljudi pa pravac Užička 25, da kažemo Vučićevim strateškim pajtosima da odmah prekinu da otimaju i truju našu zemlju. Ovo u Kini ne mogu da rade, neće moći ni ovde, to isto važi i za Rio Tinto“, rekao je Aleksandar Jovanović Ćuta, lider Ekološkog ustanka.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs
Aleksandar Jovanović Ćuta Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs
Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Ranije danas, konvoj sa meštanima Slatine, Bora, Oštrelja, Krivelja i Zaječara stigao je u Beograd, a kako naveli ispred koalicije „Moramo“, na raskrsnicama je bio pimetan veliki broj policije, ali niko od njih nije pokušao da zaustavi konvoj.

PROČITAJTE JOŠ

„Prošle nedelje je policija zaustavila meštane i sprečila ih u nameri da dođu u Beograd. Zaustavljeni su kod Paraćina i zadržani su 4 sata na auto-putu. Dok Ziđin iz naše zemlje iznosi tone bakra i zlata, građanima Srbije se oduzima zemlja ali i pravo na slobodu kretanja! Obespravljeni građani Srbije neće ćutati pred sramnim otimanjem resursa i ponižavanjem građana. Pozivamo sve građane i ekološka udruženja da se priključe protestu. U 13 časova je okupljanje ispred zgrade Pinka (Neznanog junaka 1, Beograd) odakle krećemo u šetnju do Ambasade Narodne Republike Kine. Srbija neće biti kolonija“, zaključuje se u saopštenju.

BONUS VIDEO: Aleksandar Jovanović Ćuta i policija

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (4)