Foto: REUTERS/Carlos Garcia Rawlins//File Photo, Nova.rs

Uoči najavljenog protesta koji će se održati u nedelju ispred kineske ambasade u Beogradu, predstavnici Ekološkog ustanka upoznali su kineskog predsednika Si Đinpingu sa ključnim problemima u Srbiji, gde veliki udeo imaju i kompanije iz ove zemlje koje zagađuju ljude, vazduh, vodu i celu okolinu.

Saopštenje kojim su upoznali druga Sija prenosimo u celini.

„Poštovani predsedniče i druže Si Đinping, obraćamo Vam se kao zabrinuti građani Srbije, ekološki aktivisti i kao kandidati za poslanike na narednim izborima za Skupštinu Republike Srbije. U političku borbu smo ušli silom prilika jer želimo da damo svoj doprinos spašavanju Srbije od zlodela koja joj čini aktuelni režim koji nas u svetu predstavlja kao kao jeftinu radnu snagu primoranu na nehumane uslove rada kako bi došla do mizerne plate.

Kompanije iz Narodne Republike Kine, nažalost, saučesnici su u stravičnim trovanjem koji ostavljaju nesagledive i nepovratne posledice po zdravlje građana Srbije, zdravlje naše dece i našu prirodu. Razumemo da vaš cilj jeste oslobađanje od postrojenja koja zagađuju životnu sredinu Kine, ali levičarski druže Si, otrovi ne znaju za državne granice – astma, kancer i emfizem se na isti način razvijaju i u kineskim i u sprpskim plućima.

U vlasti Aleksandra Vučića ste našli savršenog partnera jer je taj stečajni upravink našeg društva zdravlje naših građana i budućnost naše dece uračuna u konkurentnost i dodatni profit mnogih kompanija sa prljavom tehnologijom, kako kineskih tako i iz mnogih drugih zemalja.

Skoro smo obišli jedno postrojenje za preradu otpada kojim gazduje kineska kompanija Feitiansuje. Radnici koje smo zatekli rade u nehumanim uslovima, udišu otrovna isparenja, bez ikakve zaštitne opreme. Vaša investicija neće preporoditi Perlez, naprotiv. Ona može da ga ubije. U mestu od 3.000 stanovnika vaša kompanija spaljuje otrovnu plastiku, a sav otpad koji je višak sruči se u kanal koji je služio za navodnjavanje njiva i bašti. U zrenjaninu Linglong pravi fabriku guma, bez građevinske dozvole i to na najplodnijoj zemlji u Evropi.

Preuzimanjem Železare u Smederevu i RTB Bor od strane kineskih kompanija širenje otrova se još povećalo te je zagađenje iznad standarda EU za oko 120 dana godišnje a rast malignih oboljenja je skočio preko 300%. Srbija ima jednu od najvećih stopa smrtnosti u Evropi povezanih za zagađenjem, a deveta je u svetu, a tome doprinose naša vlast i vaše kompanije.

I sami ste najavili da Kina teži da postane ugljenično neutralna do 2060. godine. U Srbiji, gle čuda, vaše kompanije učestvuju u izgradnji dva bloka u termoelektranama u kojima sagoreva niskokalorijski lignit zbog čega ćemo i u godinama pred nama disati na škrge.

Gotovo svaku kinesku kompaniju u Srbiji prati ista priča. Sutra ćemo sa meštanima Slatine i drugih sela oko Bora biti ispred ambasade NR Kine, jer je ljudima oteta imovina, njihovo nasledstvo i izvor prihoda. Ljudi su ostavljeni bez ičega a njihova imovina je preneta na privatnu stranu kompaniju Zijin.

Druže Si, internacionalizma nam, ovo pismo nije usmereno protiv drage nam Kine niti kineskog naroda, jer mi u odbrani naših ljudi, zemlje, vode i slobode ne pravimo razliku. Otrovi su otrovi, ma iz čijeg dimnjaka da izlaze.

Kineske kompanije su dobrodošle u Srbiju, ali pod uslovima koji odgovaraju civilizovanom poslovnom i međudržavnom partnerstvu koje podrazumeva poštovanje zakona, radnog prava i standarda zaštite životne sredine. U ovim oblastima ne sme biti povlašćenih.
Šta će nekome posao ako će zaradu da troši na lekove za svoju porodicu ili ako mu je oteta imovina?

Znam da sada razmišljate kako je ovo pismo pogršeno adresirano, kako su srpska Vlada i Predsednik adrese na koje se treba javiti da bi zaštitili sopstvene građane, prirodna dobra pa i samu budućnost zemlje – al kako da Vam kažemo, druže SI, zaludeli su ih moć i novac, a kapitalistička mašina im je pojela dušu. Na sve dosadašnje molbe i apele nisu reagovali.

Baš zato pišemo Vama, jer znamo da vi kao levičar razumete šta je sindikalno organizovanje, šta su prava radnika i žena, šta znači živeti u hramoniji sa ljudima i prirodom, koliko je važna jednakost, besplatno i pristupačno zdravstvo i fakulteti da bi se obezbedile podjednake šanse za uspeh svakoga čoveka, bez razlike od porekla, pola, nasledstva ili mesta rođenja.

Mi se za ove vrednosti borimo, i vrlo brzo ćemo promeniti ovaj eksploatatorski režim u Srbiji jer nemamo drugu zemlju i nemamo drugi život.

Moramo ovo da promenimo, i pozivam vas, druže Si, da nam u ovome pomognete.

Bonus video: Aleksandar Jovanović Ćuta  – koalicija „Moramo“

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)