Protest radnika fabrike Linglong u Zrenjaninu Foto: Nova.rs

Danilo Ćurčić iz Inicijative za ekonomska i socijalna prava A11 kaže za N1 da ne zna šta se dešava sa vijetnamskim radnicima fabrike Linglong ni posle mesec i po dana. "Nema jasnih informacija, osim izmeštanja radnika od 15-20. novembra, ništa drugo nije preduzeto. Podneli smo zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, MUP je rekao da će u 40 dana dostaviti rešenje kojim je naloženo premeštanje radnika", rekao je.

Dodaje da inicijativa A11 nije dobila nove informacije, osim onoga što je prosleđeno pojedinim medijima – da je gradilište Linglonga najkontrolisanije u Banatu.

„Podneli smo krivične prijave, ne samo protiv Linglonga već i protiv njihovih podizvođača, opet nismo dobili nikakav odgovor. Radnici su prepušteni dobroj volji kompanije, imamo informaciju da najmanje 30 radnika želi da se vrati kući, pokušali su da se prijave komapniji, zahtevali su, ono što se desilo je da oni neće biti vraćeni dok kompanija ne pronađe način da to uradi, kad karte budu jeftinije. Ponovo će biti sastanak prve nedelje januara – da li će biti vraćeni i o čijem trošku“, kaže Ćurčić.

Kaže da se ništa nije promenilo za one radnike koji ostaju, osim da su im pasoši vraćeni i da su radnici preseljeni u bolje uslove.

„Sada je drugi nivo problema, nemogućnost pristupa tim radnicima, postoji privatno obezbeđenje, oni ne dozvoljajaju pristup, pokušali smo da uđemo u hotel gde su bili smešteni i bili smo sprečeni. Ljudi su apsolutno prepušteni sami sebi, zamislite da ste smešteni 10 ljihada kilometara od kuće, imali su informacije da će im se seći ruke ako budu krali. Naše institucije su zanemarile svoje obazveze, prave se mrtve za bilo kakvo utvrđivanje odgovornosti“, smatra on i dodaje da nema informaciju da li je tužilaštvo pokrenulo istragu.

Danilo Ćurčić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Navodi da je dobar deo odgovora društva stigao od aktivista i građana i da je to ono što daje neku vrstu optimizma.

„Građani nisu digli ruke od toga, samo je manje pod medijskim svetlima, pripremaju se pravni koraci, ne možemo ostaviti insitucije da ne rade svoj posao“, zaključio je Danilo Ćurčić.

BONUS VIDEO: Pacovi u hrani za robove iz Linglonga

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar