Foto:BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/Nova.rs

Poslanici Evropskog parlamenta na današnjoj plenarnoj sednici diskutovali su o predlogu hitne rezolucije o Srbiji, u kojoj se se poseban akcenat stavlja na prinudni rad zaposlenih radnika iz Vijetnama u kineskoj fabrici Linglong, nasilju koje je viđeno tokom nedavnih ekoloških protesta, problemima sa korupcijom i vladavinom prava, kao i na napadima na medije i predstavnike opozicije.

U saopštenju poslaničke grupe S&D (socijaldemokrate) navodi se da je bilo ozbiljnih izveštaja o nehumanim uslovima rada 500 vijetnamskih radnika, za koje se sumnja da su žrtve trgovine ljudima.

Pročitajte još...

“Rezolucija, koja bi trebalo da bude usvojena kasnije danas, poziva srpsku vlast da obezbedi poštovanje radnih prava i da poboljša usklađenost zemlje sa zakonima EU u oblasti rada. Takođe, rezolucija izražava duboku zabrinutost zbog korupcije, nepoštovanja vladavine prava i opšteg nedostatka transparentnosti i procene uticaja na životnu sredinu i društvo”, navodi se u saopštenju ove koalicije.

“Apelujemo na srpske vlasti da se na odgovarajući način pozabave rastućim nasiljem ekstremističkih i huliganskih grupa protiv mirnih ekoloških protesta i rada civilnog društva”, navodi se.

Picula: Sramota da se ovo dešava u 21. veku

Poslanik EP i portparol za spoljne poslove, Tonino Picula, rekao je da je sramota što se u 21. veku govori o robovima i trgovini ljudima i to u zemlji koja teži da se pridruži EU.

“Кakva ironija, mi smo ove nedelje otvorili tzv. ‘Zeleni klaster’ pristupnih pregovora sa Srbijom, uključujući i poglavlje koje se odnosi na životnu sredinu. To je bilo svega bekoliko dana nakon masovnih protesta u Srbiji protiv vladinog zakonskog predloga koji bi ugrozio životnu sredinu i narušio zdravlje građana”, rekao je Picula.

On dodaje da je građanski otpor doveo do povlačenja spornog zakona.

“Nažalost, potpuno je izostala reakcija Evropske komisije i Saveta. Umesto toga, Srbiju, zemlju koja pokazuje najjasnije znake nazadovanja u oblasti vladavine prava, nagradili su otvaranjem novih poglavlja pregovora. Ovo šalje pogrešnu poruku i nepravedno je prema drugim zemljama Zapadnog Balkana koje nisu dobile odobrenje za otvaranje novih poglavlja”, rekao je Picula.

On je naveo da je drugi izvor zabrinutosti to što vlast odbija da ukloni mural haškog osuđenika Ratka Mladića.

„Pozivamo vlast da istraži ulogu huliganskih grupa i njihove bliske veze s policijom tokom nasilnih incidenata sa aktivistima koji su protestovali protiv murala”, rekao je Picula.

afere
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Demetris Papadakis iz redova socijaldemokrata je rekao da su uslovi rada u kineskoj fabrici Linglong nehumani

“Oni nemaju novca, pasoše, tople vode. Ovo se mora zaustaviti. Pozivamo srpske vlasti da pažljivo istraže slučaj Linglong i obezbede poštovanje osnovnih ljudskih prava, posebno prava radnika u fabrici. Zaključke istrage u ovom slučaju bi trebalo podeliti sa EU, a počinioci i odgovorni moraju da odgovaraju. Ovako nešto je prihvatljivo u zemlji kandidatu za EU”, poručuje on.

Papadakis je čestitao civilnom sektoru i aktivistima na uspešno okončanim protestima.

“To pokazuje da se građanski aktivizam isplati. Vlada će sledeći put morati ozbiljno da razmisli pre nego što na brzinu donesu zakone. Srbija je deo Evrope, ali da bi napredovala na putu ka pristupanju EU, ona mora prethodno da se posveti odbrani ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava”, naglasio je on.

BONUS VIDEO: Pobuna u Linglongu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare