Viola fon Kramon, LingLong
Foto: Evropski parlament/Nova.rs

Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih, Viola fon Kramon, rekla je za dnevni list "Nova" da je neophodan sudski epilog zbog svega što je viđeno u kineskoj kompaniji Linglong, uz napomenu da su evroposlanici bili zgroženi događajima u Zrenjaninu. Nakon usvajanja rezolucije o Srbiji u EP, ona je pozvala šefa srpske države, Aleksandra Vučića, da smiri tenzije u Srbiji i da pozove na otvoreni dijalog sve političke partije.

Rezolucija o Srbiji usvojena je u Evropskom parlamentu sa 586 glasova ZA, 53 protiv, i 44 uzdržanih.

Kako je ranije objavio portal Nova.rs, zajednički predlog Rezolucije u EP potpisali su poslaničke grupe Renew Europe (“Obnoviti Evropu/liberali), Zeleni, poslanička grupa S&D (socijaldemokrate), predstavnici Levica. Za razliku od prethodnih slučajeva, iza dokumenta su ovog puta stali i predstavnici Evropske narodne partije (EPP) koja je u prošlosti gajila bliske odnose sa Srpskom naprednom strankom, koja je ujedno i njihov pridruženi član.

Foto: Printscreen

Viola fon Kramon ističe da je svrha ove rezolucije da skrene pažnju srpskoj vlasti kako je potreban sudski epilog slučaja „Linglong“.

Viola fon Kramon
Viola fon Kramon Foto: Mathieu CUGNOT/Evropski parlament

„Ovo bi trebalo da podseti srpsku vlast da je priči o Linglongu potreban sudski epilog, jer je težina slučaja ukazivala i na prinudni rad i na trgovinu ljudima. Ovim smo se uverili sve da su i Linglong i ekološki protesti na našem radaru i da Evropska komisija mora da uzme sve ovo u obzir pri izradi svog izveštaja o napretku Srbije i tokom redovnog dijaloga sa vlastima u Beogradu“, navodi ona.

Pročitajte još...

Viola fon Kramon kazala je da su svi bili zgroženi scenama viđenim u krugu fabrike Linglong u Zrenjaninu, ali i prizorima iz Šapca, gde su huligani napadali demonstrante.

„Situacija je, nažalost, veoma polarizovana i glavnu odgovornost za to snosi vladajuća stranka i njeni tabloidi. Pozivam predsednika Vučića da smiri tenzije i pozove na inkluzivan, otvoren, opštenacionalni dijalog političkih partija, aktivista, intelektualaca i svih onih koji žele da razmišljaju o putu kojim Srbija treba da ide u narednoj deceniji. To je preko potrebno, jer ne postoji čarobni štapić iz Brisela ili sa nekog drugog mesta koji to može da popravi“, podvlači sagovornica našeg dnevnog lista.

BONUS VIDEO: Paralelni svet televizije Pink u Linglongu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare