Foto:EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

U Opštoj bolnici u Ćupriji 18 zdravstvenih radnika je pozitivno na virus korone, na čelu sa generalnim direktorom. Zatvoreno je nekoliko odeljenja i službi, a opštinski Štab za vanredne situacije doneo je odluku da se svi zaposleni testiraju, te da se bolnica, dom zdravlja i Zavod za javno zdravlje kompletno dezinfikuju.

Novopostavljeni v. d direktora, neurolog dr Ivan Milojević izjavio je medijima da je od 18 zaraženih medicinara sedam na bolničkom lečenju, a ostali na kućnom, dok je jedna medicinska sestra na respiratoru.

U protekla dva dana testiran je veliki broj zaposlenih Opšte bolnice „sa svih odelenja i službi, gde se ikada pojavio neko ko je bio pozitivan na korona virus u ovoj bolnici“, istako je Milojević.

„Testirani su zaposleni u Službi anestezije, Službi urologije, nefrologije i hemodijalize, Šok sobi, Prijemno trijažnoj službi, svuda, gde god je bilo pozitivnih na korona virus“, precizirao je Milojević.

Privremeno su zatvoreni odeljenje urologije, služba dnevne bolnice, onkologija i služba anesteziologije, jer je pet od osam anasteziologa pozitivno na virus i van procesa rada.

#related-news_1

Trudnice i porodilje se šalju u porodilište Opšte Bolnice u Jagodini, a u jagodinsku bolnicu na terapiju šalju se i oboleli od malignih bolesti, istakao je Milojević.

Komadant Opštinskog štaba za vanredne situacije i predsednik opštine Ninolsav Erić kaže da je „obezbeđen veliki broj podloga za uzorkovanje, kako bi bilo testirano što više zdravstvenih radnika“.

Član Kriznog štaba za suzbijenje „Kovida 19“ prof. dr Branimir Nestorović izjavio je da bi danas Opštu bolnicu u Chupriji trebalo da dezinfikuje i tim ruskih stručnjaka, koji su juče stigli u Srbiju.

Nestorović je rekao da su se Rusi sami ponudili da to urade „a imaju najbolje na svetu ekipe za dezinfekciju“.