Dr Predrag Drenovaković / Foto: centralmedia.rs

Doktor Predrag Drenovaković, kolega preminulog urologa Gorana Ivankovića iz ćuprijske bolnice, kaže za portal Nova.rs da bi situacija u toj zdravstvenoj ustanovi danas bila drugačija da je direktor poslušao predlog preminulog kolege i da su formirani timovi u kojima bi se smenjivali lekari.

„Kolega Goran je predložio još pre dve i po nedelje, odmah po uvođenju vanrednog stanja, da se podelimo u timove i da tako radimo, kako bismo se manje izlagali riziku. Međutim, direktor je bio izričit, rekao je da svi moramo da radimo i da će tako biti dok ne dobijemo instrukcije iz Ministarstva“, kaže doktor Drenovaković i navodi da je preminuli kolega na koronu testiran tek pošto je sa teškim simptomima legao na odeljenje.

„Delili smo kancelariju svaki dan, bili smo u kontaktu. Čim je kod pokojnog Gorana potvrđen koronavirus, tražio sam da se testiramo i mi, ali je direktor rekao da će se testovi raditi tek kada se pojave simptomi. Morali smo da radimo iako smo znali da smo bili u kontaktu sa zaraženim osobama“, navodi Drenovaković.

Testiranje lekara i medicinskog osoblja u ćuprijskoj bolnici počelo je tek posle smrti kolege. Predrag Drenovaković testiran je u ponedeljak 30. marta, a rezultat je pokazao da je pozitivan na koronavirus.

Foto: centralmedia.rs

„Ja sam tog dana dežurao 24 sata, možete da zamislite samo koliko sam kontakata ostvario za to vreme“, kaže dr Drenovaković i dodaje da je trenutna situacija u bolnici haotična, da se ne zna ko je sve zaražen i da su pojedina odeljenja ostala gotovo bez osoblja.

„U bolnici je opšte rasulo“, uznemireno priča dr Drenovaković i sam zabrinut za svoje zdravstveno stanje.

„Ne znamo više ni koliko je lekara i tehničara zaraženo. Šok soba je zatvorena, pacijenti su otpušteni, jer nema ko da ih leči”, kaže dr Drenovaković i nabraja ko je sve od njegovih kolega zaražen koronavirusom.

„Od osam anesteziologa, pet je pozitivno, sva četiri urologa su pozitivna, šef ORL i šef maksilofacijalne takođe su pozitivni, jedini onkolog nam je pozitivan, internista, tehničari, ne zna se više ni broj… to je strašno”, kaže Drenovaković i dodaje da je u ovom haotičnom stanju bolnica ostala i bez rukovodstva, jer je i kod direktora potvrđen koronavirus.

“Direktor je odmah po saznanju da je pozitivan na koronavirus prebačen na lečenje u KBC Dragiša Mišović, a njegovi pomoćnici su u izolaciji i ne javljaju se na telefon, tako da su kolege koje su ostale u bolnici praktično prepuštene same sebi”, kaže doktor Drenovaković, uz napomenu da je širenje virusa među medicinskim osobljem moglo da bude manjih razmera, da su testiranja urađena ranije.

„Preporučeno da se štedi na sredstvima za dezinfekciju“

Medicinska sestra iz Opšte bolnice (ime poznato redakciji) kaže da se informacije o broju zaraženih lekara i tehničara kriju, ali potvrđuje da nije bilo dozvoljeno da se medicinsko osoblje testira na sopstvenu inicijativu.

„Trenutno je u bolnici haos, kriju od nas ko je sve zaražen, priča se i o potpunom zatvaranju pojedinih odeljenja, pa čak i cele bolnice. U toku je preraspodela osoblja, sada sestre sa Pedijatrije premeštaju na odeljenja na kojima ima zaraženih koronavirusom, ljudi su uznemireni i zabrinuti za sopstveni život“, uznemireno priča ova medicinska sestra.

Foto: centralmedia.rs

Ona dodaje da je u bolnici preporučeno da se štedi na sredstvima za dezinfekciju, pa tako na odeljenju dobijaju po litar dezinfekcionog sredstva koje treba da rasporede za ceo dan. U manjku su i sa zaštitnom opremom, a za naš portal kaže da jedan isti skafander i vizir u toku dana koristi više ljudi.

Ove navode pokušali smo da proverimo u Opštoj bolnici pozivom broja koji je na zvaničnoj internet prezentaciji. Dobili smo odgovor da je direktor Slobodan Gajić rekao da se svi novinari upućuju na Ministarstvo zdravlja i da ne daju nikakve informacije o situaciji u toj zdravstvenoj ustanovi.

Širenje virusa među zdravstvenim radnicima nije želeo da komentariše ni predsednik ogranka Sindikata lekara i farmaceuta doktor Dejan Ćurić, koji je u kratkom razgovoru za naš portal rekao da se u javnosti oglasio samo povodom smrti kolege urologa i da ne želi više ništa da komentariše.

Predsednik opštine: Testiraćemo sve zdravstvene radnike

Predsednik opštine i komandant Kriznog štaba Ninoslav Erić za portal Nova.rs potvrdio je da je veliki broj zaraženih među medicinskim osobljem i rekao da se uveliko rade testiranja svih zdravstvenih radnika u Ćupriji.

„Obezbedili smo 100 podloga za testove i biće testirani svi zaposleni u Bolnici, Domu zdravlja i Zavodu za javno zdravlje. Testiranja ćemo raditi prema prioritetu koje nam dostave same ustanove, prvo oni sa simptomima pa tek kasnije ostali“, kaže Erić i najavljuje da će zahvaljujući donacijama koje su ponudile dve kineske firme koje posluju na teritoriji opštine, dobiti još testova kojima će moći da testiraju sve građane koji to zatraže.