Cena ribe podivljala pred Uskrs: Losos za četiri dana poskupeo 30%

Društvo 20. apr. 202209:44 > 12:42
Podeli:
Foto:Andrija Lazarević

Pravoslavni vernici se pripremaju za predstojeći Uksrs, kome prethodi Veliki petak koji je po običaju posan. Reporter Nova.rs proveravao je cene ribe na jednoj beogradskoj pijaci. Prodavci nam kažu da se cena ribe stalno menja, a da je osetno poskupljenje vidno na primeru lososa, koji je za samo četiri dana - skuplji za 30%.

Poskupljenje beleže i ostale vrste riba: pastrmka je u prethodnom periodu skuplja za oko 20%, a prodavci navode da se ne može tačno odrediti, ni predvivdeti poskupljenje, jer se promene dešavaju na svega nekoliko dana.

Postoji mogućnost da dan-dva pred Veliki petak riba ponovo poskupi, pa ćete verovatno najbolje proći, ako odmah kupite ribu.

„Ipak, oslić ne bi trebalo da poskupi do petka, a za posle videćemo“, navodi jedna od zaposlenih u ribarnici.

Foto:Andrija Lazarević

Za jedan kilogram skuše treba izdvojiti nešto više od 1.000 dinara, dok brancin košta 1.290 dinara. Oni koji žele da jedu skuplju ribu, norveški losos na primer, moraće da plate skoro 3.000 dinara.

Što se tiče pržene ribe, cena dimmljenih fileta pastrmke po kilogramu iznosi 1.950 dinara, dok cena prženog oslića oscilira u odnosu na vrstu i to od 1.030 do 1.550 dinara. Poskupelo je i povrće, u šta smo se uverili u prethodnoj patroli pijacom od pre samo nekoliko dana.

Foto:TANJUG/MILOS MILIVOJEVIC/

Za kilogram pasulja prošle godine izdvajali ste 400 dinara, dok ona sada kod većine prodava košta 500 i više. Krompir se po kilogramu prošle godine prodavao za 80-100 dinara, dok je ta cena sada 120, ali i preko toga.

I zelje ima svoju novu cenu, kaže jedan pijačni prodavac, prošle godine koštalo je 40, a sada je 60 dinara.

BONUS VIDEO: Cene na severu Kosova divljaju hleb 70, ulje 280 dinara

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar