zagađenje, SEPA
Foto: Nova.rs

Stanovnici čak 15 gradova u Srbiji u toku prošle godine udisali su prekomerno zagađen vazduh, pokazuje najnoviji Godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA). Gradovi čiji je vazduh svrstan u treću, najlošiju kategoriju, su: Beograd, Niš, Smederevo, Pančevo, Užice, Kosjerić, Bor, Valjevo, Kraljevo, Novi Pazar, Kragujevac, Zaječar, Popovac, Zrenjanin i Subotica.

„Suspendovane čestice su 2020. godine, kao i prethodnih godina, bile dominantna zagađujuća materija na području Srbije“, navodi se u izveštaju SEPA.

Prekoračenje dnevnih graničnih vrednosti suspenodavnih PM10 čestica tokom prošle godine bilo je zabeleženo na svim mernim mestima, a broj dana se sa zabeleženim prekoračenjem kretao se od dva na stanici Kamenički Vis, koja se nalazi van naselja i na oko 800 metara nadmorske visine, do 148 dana na stanici Smederevo – Radinac u blizini Železare.

Povezane vesti:

Izveštaj pokažuje da je u Beogradu, Nišu, Smederevu, Pančevu, Užicu, Kosjeriću, Valjevu, Kraljevu i Novom Pazaru vazduh ocenjen kao prekomerno zagađen zbog prekoračenja graničnih vrednosti PM10 i PM2.5 čestica.

U Kragujevcu, Zaječaru, Popovcu, Zrenjaninu i Subotici vazduh je bio zagađen PM10, u Subotici PM2.5 česticama.

Bor je jedini grad u Srbiji u kom je vazduh svrstan u treću kategoriju usled zagađenja sumpor dioksidom.

U izveštaju je navedeno i da najveći deo suspendovanih čestica emituju toplane i individualna ložišta – čak 67 odsto PM2.5 i 51 odsto PM10 čestica, nakon čega slede poljoprivreda sa stočarstovom, industrija, drumski saobraćaj i proizvodnja električne energije.

Sumpor-dioksid u najvećoj meri, čak 92 odsto, u Srbiji nastaje u toku proizvodnje električne energije, 5 odsto oslobađa se iz industrijskih postrojenja, 2 odsto iz toplana i indivudualnih ložista.

BONUS VIDEO:

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar