Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Protest nekoliko hiljada građana zbog zagađenja vazduha u Beogradu i Srbiji počeo je oko 18 časova okupljanjem na platou Trga Slavija odakle su krenuli u mirnu šetnju do Trga Republike noseći transparente "Za Srbiju bez smoga", "Pažljivo dišite“, "Vazduh je opasan“, "Gušite nas", "Vinča gori, a baba sečešlja“ i druge. Protest je organizovala neformalna grupa građana "Eko straža".

Protest se organizuje zbog, kako su naveli organizatori, „dramatične situacije sa kvalitetom vazduha u Srbiji i nereagovanja nadležnih organa“.

Građani su krenuli ulicom Kralja Milana u pravcu Terazija, do Trga Republike, zvižde u pištaljke, a na razglasu se čula muzika Beogradskog sindikata.

Protest je osmišljen kao mirna šetnja, sa  porodicama i malom decom.

Građani su se okupili jer žele čistiji vazduh, a neki od zahteva bili su da se obaveštavaju pravovremeno čim se dogodi neki problem, kao i da nadležni kažu koji su parametri i kako se ponašati.

Takođe, formulisanje strategije i propisa kako da se postupa kada je zagađena životna sredina i kako postupati u lokalnim samoupravama takođe su neki od zahteva okupljenih.

Na Trgu Republike prvi se obratio Bojan Simišić iz udruženja Eko straža koji je rekao da protest pokazuje da nismo emotivno otupeli.

Prema rečima Dragane Đorđević sa Instituta za hemiju problem se mora rešiti na izvoru zagađenja.

„To je problem cele Srbije. Tražimo da država zabrani prodaju sirovog lignita. U zimskom periodu Srbija je gasna komora., Srbija nije regulisala sektor otpada. Preko hiljadu divljih deponija ima u Srbiji“, rekla je Đorđević.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Za kraj protesta Simišić je poručio da će sačekati 30 dana, pa da će biti novog okupljanja ako ne dođe do promene.

Iz udruženja Eko straža poručuli su ranije da problem zagađenja nije problem samo ekološke prirode već i javnog zdravlja i u pitanju je humanitarna katastrofa i tako joj i treba pristupiti.

Protesti Zagađenje Vazduha Protesti Zagađenje Vazduha

„U iščekivanju nepodnošljive situacije prezagađenog vazduha u celoj Srbiji, koja će se i ove zime izvesno ponoviti, jer nadležne institucije nisu uradile ništa kako bi Srbiju skinuli sa vrha liste najzagađenih država na svetu, počela je da gori i najveća planina đubreta u Evropi, u Vinči, noseći kancerogene čestice, dioksine i furane, koji su neminovni produkt sagorevanja plastike“, saopštili su organizatori u najavi ovog događaja.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Organizatori su naveli da se protestom traži poštovanje Ustava, člana 74. koji garantuje čistu životnu sredinu, ali i objektivno informisanje.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Eko straža je navela da ovo drugi protest po redu, od kako je 10. januara ova grupa građana organizovala prvi i najveći ekološki skup za pravo građana za zdravu životnu sredinu.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ovo je prvi u nizu protesta koji će se u septembru održati u našem glavnom gradu, te predstavlja svojevrsnu uvertiru pred veliki Ekološki ustanak koji je planiran za 11. septembar od 14 sati.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare