Foto: Promo

Meštani više čačanskih i kraljevačkih sela najavili su novi protest zbog oduzimanja zemlje za izgradnju trase auto-puta Preljina-Pojate, za proširenje aerodroma „Morava“ u Lađevcima i protiv iskopavanja litijuma na njihovim njivama.

Skup, pod nazivom „Ne damo zemlju – ne damo Srbiju – ne damo đedovinu“ zakazan je za sutra, u 14.00 u selu Mrčajevci kod Čačka.

Meštani više od 10 sela od Preljine kod Čačka do Adrana kod Kraljeva protestuju zbog toga što im država oduzima plodno poljoprivredno zemljište na trasi takozvanog Moravskog koridora, koji prolazi kroz njihova sela, za pozajmišta i deponije.

Oni smatraju da se eksproprijacija zemlje ne vrši za potrebe deponija i pozajmišta u toku radova na izgradnji trase auto-puta, već za eksploataciju šodera i peska kojim se ona nasipa.

Meštani kraljevačkih sela protestuju zato što im se oduzimaju zemlja, kuće i kompletna domaćinstva za proširenje aerodroma „Morava“ za koji tvrde da „godinama nikako da proradi kako treba“.

U pozivu za protest meštani navode da se „širom Srbije oduzima zemlja, raseljavaju čitava sela, prekopava zemlja zarad ekonomskog interesa stranih investitora koji imaju zaštitu najviših državnih organa – predsednika, Vlade i ministarstava“.

Problema je mnogo i to velikih, a vlast izbegava da ih rešava, ocenio je lider Dveri, Boško Obradović.

„Tražimo da hitno budu isplaćene nadoknade svim građanima kojima je do sada oduzeta zemlja duž Moravskog koridora. Smatramo da ove nadoknade treba da budu isplaćene i onim građanima koji nisu prihvatili predloženu visinu nadoknade i žele da pravdu potraže na sudu. Neka im država odmah isplati onu cenu koju je sama ponudila, a ako sud odredi da je ta cena nepravična onda će država morati da izvrši dodatne isplate na osnovu sudske presude. Međutim, krajnje je nepravedno da se ovi sudski postupci stalno odlažu, a posebno što je razlog tome najčešće neodazivanje državnih službenika na ročišta, što je pritisak na građane da prihvate ponuđene cene i ne ulaze u neizvestan sudski postupak bez kraja“, naveo je on i pozvao sve njihove pristalice i simpatizere da podrže sutrašnji skup.

Ovaj skup je podržalo više ekoloških uruženja, Skupština slobodne Srbije, Protestni odbor advokata iz Beograda, Sindikat lekara i farmaceuta Srbije, Udruženje starosedelaca Kraljeva, Pokret Dveri i više javnih ličnosti.

Inače, meštani ovih sela su do sada nekoliko puta protestovali zahtevajući od lokalne samouprave Čačka da se poništi eksproprijacija njihove zemlje za pozajmišta i deponije u toku izgradnje trase auto-puta.

„Tražimo od Vlade Srbije hitnu isplatu za eksproprisanu zemlju za trasu auto-puta onima koji nisu bili zadovoljni ponuđenom cenom, zbog čega smo podneli tužbe protiv države, a sudske presude nisu donete ni posle tri godine, kao i nadoknadu štete za useve koje nismo uspeli da skinemo sa svojih parcela zbog izgradnje ove saobraćajnice“, naveli su meštani čačanskih i kraljevačkih sela prilikom prethodnih protesta.

BONUS VIDEO: Pobuna kreće iz Gornjih Nedeljica

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar