Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Dok Čačani upozoravaju nadležne da ne mogu da dišu već danima zbog visokog koeficijenta  zagađenosti vazduha, gradonačelnik Čačka, Milun Todorović izdao je, po njihovoj oceni, skandalozno saopštenje u kome navodi da je jedini relevantni merač kvaliteta povezan na nacionalni sistem Agencije za zaštitu životne sredine i vrši svakodnevni monitoring.

Međutim, podaci sa sajta Air Visual ga svakodnevno demantuju, pa je danas u gradu pored Morave izmeren nivo zagađenja čak 501 i to u samom centru grada.

Koga oni lažu, misle li da smo ludi kada golim okom uveče i ujutru možemo videti toksične čestice u vazduhu, kaže za Nova.rs Milica Majstorović, koja ima astmu i bez pumpice ne sme da ostane.

Foto: Privatna arhiva

Prema njenim rečima, u uslovima visokog zagađenja ne sme da izađe ni na terasu svog stana, a kamoli napolje jer je steže i boli u grudima.

Istog stava je i Aleksandar Ljubojević koji navodi da svakodnevno pristižu opomene iz prirode, ali ih nadležni ignorišu.

„Oni bi trebalo da se bave ovim problemom, ali očigledno je da imaju prečih stvari od običnog naroda. Lični interesi su im i ispred zdravlja građana“, ocenio je on za Nova.rs.

Pulmolog, dr Aleksandar Radojević ističe da se pod hitno nešto mora preduzeti.

Foto: Privatna arhiva

„Neophodno je merenje vršiti na više lokacija i ispitivanje više parametara“, naveo je on. Prema Radojevićevim rečima, na zagađenje utiče, između ostalog, i grejanje na dizel Mašinsko-saobraćajne i OŠ „Tanasko Rajić“, ali i ostalih kuća znanja u okruženju koji su ogromni zagađivači.

Povezane vesti:

„Strategijom izrade urbanističkih planova ulice u gradu su sužene, a koncentracija stanovnika povećana. Tako sada kao proizvod imamo konstantnu gužvu i usporen saobraćaj i sve to zbog nakaradnih planskih akata. Umesto što gradska vlast i narodni poslanik, član Skupštinskog odbora za zaštitu životne sredine, Marko Parezanović u maniru svog lidera, Aleksandra Vučića, krivicu prebacuju na građane i služe se sistemom kazne, umesto podsticaja, mogli bi da pomognu da svi udišemo čistiji vazduh. To bi najviše značilo onima sa problemima disajnih organa. Nabrajanje uspeha i kritika onih koji postavljaju pitanja neće im pomoći da bolje dišu“ , zaključio je dr Radojević u razgovoru za Nova.rs.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare