čačak zagađenje
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Uprkos pomeranju graničnih vrednosti za ocenjivanje kvaliteta vazduha, prema zvaničnim podacima Agencije za zaštitu životne u Boru i Valjevu je vazduh kategorisan kao jako zagađen, dok je u još osam gradova vazduh zagađen.

Ukoliko posmatramo koncentraciju  PM čestica u vazduhu, možemo reći da je Valjevo trenutno najzagađeniji grad u Srbiji, koji je kao veoma zagađen okarakterisan zbog jako visoke koncentracije najsitnijih, PM2.5 čestica.

U ljubičastoj zoni se osim Valjeva nalazi i Bor, gde je koncentracija čestica sitne prašine takođe visoka, ali je mnogo veći problem što se u ovom gradu trenutno beleži skoro dvostruko veća vrednost sumopor-dioksida – gasa koji koji iritira slzokožu očiju, nadražuje gornje respiratorne puteve, a kod asmatičara može da se smanji funkciju pluća.

Povezane vesti:

Količina PM 10 čestica iznad granične satne vrednosti od 90 mikrometra po metru kubnom, trenutno se beleži na tri merna mesta u Beogradu, u beogradskoj opštini Obrenovac, zatim u Kosjeriću, Nišu, Novom Pazaru, Beočinu, Smederevu, Užicu, Velikim Crljenima.

Visok nivo zagađenja u glavnom gradu zabeležen je i u toku noći, kada je prema parametrima aplikacije AirVisaul, bio u opasnoj ljubičastoj zoni koja se smatra opasnom po život.

Naime, Beograd je bio na četvrtom mestua po zagađenosti vazduha, dok je neslavno prvo mesto zauzimao Niš, a potom Valjevo i Čačak.

Indeks kvaliteta vazduha u Beogradu je u jednom trenutku bio 198, dok je u Nišu kao najzagađenijem skala stigla do 276.

Podsećamo da je Agencija za zaštitu životne sredine u decembru pomerila gornje granice za količinu štetnih čestica. Zbog toga sada vazduh koji sadrži preko 40 μg/m3 PM 2.5 čestica više nije „zagađen“ već „prihvatljiv“.  Zagađen „postaje“ tek sa koncentracijom većom od 55 μg/m3.

Isto tako, ukoliko vazduh sadrži 50.0001 μg/m3 azotnih dioksida (NO2) on je sada „odličan“, a ne samo „dobar“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar