Čačak ostaje bez „pluća“ radi proširenja groblja

Društvo 23. feb. 202116:22
Podeli:
Foto: Privatna arhiva

Masovna seča Krasojevića zabrana, šume stare ceo vek, u blizini Spomen parka u Čačku, kompleksa koji je projektovao čuveni arhitekta Bogdan Bogdanović, sprečena je juče samo zahvaljujući brzoj reakciji građana koji žive u tom kraju. Međutim, njihova agonija je nastavljena i danas. I to se sve dešava u danima kada grad pored Morave beleži najveću zagađenost vazduha, što bi izazvalo i ekološko ugrožavanje naselja oko Spomen parka. Time bi Čačak ostao "bez pluća", koja život znače.

Kako kažu žitelji ovog dela Čačka, i pored obećanja nadležnih da neće biti seče šume, drvoseče su došle i počele sa uklanjanjem višegodišnjih stabala, radi proširenja gradskog groblja koje planira JKP „Gradsko zelenilo“.

Prema njihovim rečima, došli su oko podneva i bez ikakvog obaveštenja  počeli da seku najveća stabla.

„Podsetiću da su nas obavestili ranije da se odustalo od seče Krasojevića zabrana i da će se uvažiti žalbe i primedbe građana. Međutim, vidimo koliko vredi njihova reč. Izabrali su i dobar termin za seču, kada se danima naš grad nalazi u vrhu po zagađenosti vazduha ne samo u Srbiji već i u svetu. Danima nas bombarduju kako su realizovali neki projekat zasadimo drvo, ali ovde je na delu akcija posecimo drvo. Slikali su se ti licemeri i najavili sadnju 1.000 stabala, a ovde će da poseku 2.000. Hteli su da seku redom, ali ovde su izašli stanovnici i i prekinuli taj zločin nad zelenilom“, izjavio je Živorad Vasiljević.

Pored problema sa sečom zelenila i višegodišnjih stabala na ovom potezu, građani strahuju da će seča drveća dovesti do aktiviranja klizišta, što je karakteristično za ovo područje. Oni navode da put prema Guči ima nekoliko klizišta koja su aktivna, pa je velika verovatnoća da bi se to i ovde desilo. Kako ističu, kada su pre više decenija na tom potezu kupovali placeve kako bi gradili kuće nisu ni sanjali da bi mogli da se suoče sa ovakvim teškoćama.

Sa druge strane direktor JKP „Gradsko zelenilo“, Dragan Nikolić kaže da problem definitivno postoji, ali se mora rešavati, jer su kapaciteti gradskog groblja na izmaku, najkasnije do 2022. godine.

„Ovde se radi o zemljištu koje pripada gradu površine tri hektara, a Planom Generane regulacije je predviđeno proširenje. U narednom periodu će biti urađen Urbanistički projekat, a mi sada pripremamo teren za te namene. Takođe,  imamo snimke da su građani pred zimu nelegalno sekli drva iz Krasojevića zabrana. Na gradu je da se opredeli šta i kako će se raditi, ali moram da istaknem da žitelji ovog kraja neće imati problem ni sa klizištima, kako su rekli, a ni pogled na groblje“, rekao je on za Nova.rs.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Direktor je dodao da će sve pratiti odgovarajuća putna i ostala prateća infrastruktura.

Nikolić je, takođe, istakao, da ni jednim jedinim postupkom neće biti narušen kompleks Spomen parka.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar