Foto: Nova.rs

Gradska vlast planira da omogući novu seču šume u Beogradu u području zaštitnog šumskog pojasa duž auto-puta Beograd - Zagreb, kod pumpe “Zmaj”, upozoravaju iz Inicijative “Ne davimo Beograd”. 

Radomir Lazović, predstavnik ove Incijative, objašnjava za Nova.rs da je u pitanju područje od 5,4 hektara, od kojih će verovatno biti posečeno 4,2 hektara pod šumom.

„Reč je području oko ‘Zmaja’. To je zona zaštićena i namenjena javnim zelenim površinama i prirodnoj retenziji, a gradske vlasti žele da izvrše njenu prenamenu u zonu komercijalne gradnje“, navodi Lazović.

Radomir Lazović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Ta namera se, prema njegovim rečima, vidi u Plan detaljne regulacije za područje privredne zone „Auto-put“ u Novom Beogradu, Zemunu i Surčinu za blok 26, koji je sada na ranom javnom uvidu do 21. septembra.

Inicijativa „Ne davimo Beograd“ planira da podese primedbe na taj plan posebno što je on u direktnoj suprotnosti sa planovima višeg reda, kao što su Plan generalne regulacije Beograda i Plan generalne regulacije sistema zelenih površina Beograda.

Više detalja o planu prenamene zemljišta uz auto-put, Nova.rs pokušala je da sazna i od predstavnika Grada Beograda, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore na pitanja zašto je planirana prenamena zone koja je sada zaštićena i namenjena javnim zelenim površinama i prirodnoj retenziji. Retenzija je prostor koji služi za akumulisanje ili izlivanje vode prilikom njenog prevelikog dotoka.

„Oba ta plana predviđaju da to treba da bude zelena površina javne namene koja ima funkciju zaštitnog šumskog pojasa duž auto-puta, a ideja toga jeste ne da se to seče, već da se pošumi tamo gde nema šume, pošto ima i takvih delova“ ističe Lazović.

On dodaje da se, prema zakonu, planiranje vrši tako da se niži planovi usklađuju sa višim planovima, a ne obrnuto.

„Ne bi trebalo da to mogu da urade, ali naše iskustvo sa sadašnjom gradskom vlašću jeste da oni mogu sve ako im prođe. Nije ovo prvi put da tako rade. To je jedan od čestih osnova zbog kojih mi osporavamo pojedine gradske planove promene namene. Oni često pokušaju tako nešto i ako niko na vreme u javnosti ne otkrije te njihove namere, nastave dalje. Ako su se ozbiljno namerili da tu prave komercijalne sadržaje, to će biti još jedno smanjivanje šuma u Beogradu“ zaključuje Lazović.

Podseća da je ovaj plan sličan kao i onaj da se na Košutnjaku poseče skoro 30 hektara šume.

„To doživljavamo kao poziv na mobilizaciju građana kako bismo sprečili nepovratnu štetu po životnu sredinu i prirodna dobra glavnog grada. Svedoci smo opšte otimačine naših parkova, obale, reke ili šume, koje vlast želi da pretvori u komercijalno zemljište i tako omogući zaradu njima bliskim investitorima“, poručuje Lazović.

Podsećamo da je više od 80 hiljada ljudi potpisalo peticiju protiv seče šuma u delu Košutnjaku koja je bila predviđena novim planom regulacija, koji je podrazumevao seču hektara šuma i na toj površini izgradnju stambenih objekata.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar