Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Inicijativa Ne davimo Beograd saopštila je da su gradski urbanista Marko Stojčić i dnevni list "Kurir", "svesno i namerno obmanjivali javnost" tvrdeći da je plan o seči šume u Košutnjaku zvanično odbačen.

Inicijativa saopštava da su dobili odgovor od Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove u kome se navodi da je Plan detaljne regulacije za Košutnjak još uvek u proceduri.

„Kao što smo upozoravali javnost od početka, radi se o smišljenoj manipulaciji kako bi se sakrile prave namere grada, da umesto skoro 30 hektara šume, dozvoli investitoru da gradi stambeno-poslovni kompleks“, navodi se u saopštenju.

Iz Inicijative kažu i da su, nakon pisanja „Kurira“ da je plan zvanično odbačen prošlog meseca, tražili od Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove zahtev da dostavi izveštaj o ranom javnom uvidu u Elaborat za potrebe izrade Plana detaljne regulacije za kompleks „Avala filma“ i zapisnik sa sednice Komisije na kojoj je donet zaključak o ovom Izveštaju.

„Sekretarijat u svom odgovoru navodi da je u toku tek evidentiranje brojnih primedbi građana koje su pristigle u ranom javnom uvidu. Nakon evidentiranja, one moraju biti prosleđenje obrađivaču plana, na osnovu čega se formira izveštaj o obavljenom ranom javnom uvidu koji usvaja Komisija za planove Skupštine grada Beograda. Sekretarijat navodi i da zbog velikog broja primedbi ne može da kaže čak ni kada se može očekivati kraj ovog procesa“, piše u saopštenju.

Iz Inicijative zahtevaju da gradski urbanista Marko Stojčić odmah podnese ostavku.

„Još jednom upozoravamo državne organe, javne institucije, investitore i sve zainteresovane strane da se ne igraju sa ovim prirodnim dobrom i da odmah odustanu od svih zakulisnih radnji i malverzacija sa Košutnjakom. Preko 80 hiljada građana je podrškom Inicijativi za odbranu Košutnjaka jasno poručilo da je ugrožavanje ove gradske šume nedopustivo“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar