Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je protiv najave uništavanja 30 hektara šume i zelenih površina u Košutnjaku zbog izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa.

„Naravno da sam protiv seče šume u Košutnjaku. Kome normalnom može pasti na pamet da udari na oazu Beograda?! Za proteklih osam godina, koliko je SNS na vlasti, borili smo se za pošumljavanje, a ne uništavanje šuma. Košutnjak su pluća Beograda i ne bismo smeli da dopustimo da budu žrtvovana zbog nečijih ličnih interesa“, rekao je Vučić sinoć za „Kurir“.

Na prostoru od oko 600.000 kvadradnih metara u Košutnjaku trebalo je da nikne stambeno-poslovni kompleks, a investitor „Avala studios“ najavio je da će biti unišeno 30 hektara šume i zelenila. Međutim, posle velikog pritiska javnosti investitor je saopštio da šuma neće biti sečena.

Organizacija posvećena očuvanju kulturnog nasleđa Evropa Nostra Srbija upozorila je da stručnjaci i organizacije civilnog društva zahtevaju da se regulacijom kompleksa Avala filma obezbedi zaštita javnog dobra i pravo stanovništva Beograda na zdravu i očuvanu životnu sredinu, uz poštovanje procedura i planskih i zakonskih dokumenata.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare