Ana Brnabić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Parizu da čist vazduh, čista voda i upravljanje čvrstim otpadom moraju da budu jedan od ključnih prioriteta svake vlade.

„Što se tiče klimatskih promena sve više čujemo glas građana koji zahtevaju od vlada da urade nešto po tom pitanju, da urade nešto povodom čistog vazduha, čiste vode, upravljanja čvrstim otpadom koji moraju da budu jedan od ključnih prioriteta svake vlade“, rekla je premijerka na panelu Foruma za mir.

Ona je dodala da vlade i međunarodne organizacije moraju da sarađuju kako bi pronašli način da postignu pravednu tranziciju kako siromašne zemlje ne bi zaostajale.

Povezane vesti:

„Vodeće države u svetu, ekonomski najbogatije zemlje su najveći zagađivači. Možete da sprovodite energetsku i zelenu tranziciju, to je dobro i benefit za ceo svet, ali ipak ćemo zaostajati. Mislim da se o tome mora ozbiljnije razgovarati“, rekla je ona.

Brnabić je istakla da se svet suočava sa pet kriza istovremeno – pandemija, individualne slobode njom pogođene, energetska kriza, migraciona kriza i tehnološki izazovi.

„Svet je u haosu. Imamo najmanje pet izazova koji se odvijaju u svetu u isto vreme. Svaka vlada se bori za sebe, da sačuva svoje građane i ekonomije i nema vremena za multilateralizam, za koji mislim da je jedini način putem kog možemo da se sačuvamo i napredujemo“, dodala je.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar