Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da će se "truditi da vakcine budu u Srbiji već tokom decembra", ali da to, kako je rekla, zavisi i od toga koliko brzo se one registruju u državi porekla.

„To će zavisiti od toga koliko brzo će se one registrovati u zemlji porekla, da li su to Sjedinjenje Američke Države, Rusija ili Kina ili ko drugi, a u svakom trenutku smo u komunikaciji s Kovaks mehanizmom, da i preko tog mehanizma dobijemo vakcinu kada ona bude dostupna“, kazala je Brnabić novinarima u Nišu.

Ona je naglasila da bi Srbija mogla brzo da sprovede postupak.

„Da, mi bismo mogli to brzo da sprovedemo, s tim što moram da kažem da su za neke vakcine od tih potrebe veće pripreme, za neke manje. Na primer, Fajzerova vakcina se čuva u posebnim uslovima, na minus 80, za šta su potrebni posebni frižideri, mi smo sad u postupku nabavke tih frižidera, dok recimo, imate kinesku vakcinu, za koju nema potrebe za posebnim uslovima za čuvanje, ona se čuva na temperaturi od dva do osam stepeni, i logistički može da se uradi kao i bilo koja druga vakcina, kao što je za sezonski grip“, naglasila je.

Dodaje i da je Srbija spremna „i za jedno i za drugo“.

U bolnicama 5.900 obolelih od kovida

Brnabić je izjavila da je u kovid bolnicama u Srbiji hospitalizovano oko 5.900 obolelih od kovida-19, što je najviše od izbijanja epidemije.

„Najvažnije je da imamo još dovoljno mesta da zbrinemo sve one kojima je potrebna hospitalizacija. Neki od njih sada se zaista šalju iz Beograda u bolnice u drugim gradovima i opštinama“, izjavila je Brnabić nakon otvaranja višenamenske laboratorijske lamele pri Elektronskom fakultetu.

Brnabić je rekla da nije problem da se obezbedi dovoljan broj kreveta, već dovoljno zdravstvenih radnika.

„Mi ćemo uskoro, početkom decembra, otvoriti potpuno novu kovid bolnicu u Beogradu, ali važno je da znamo da nemamo dovoljno zdravstvenih radnika za sve to. Možete da otvorite sve bolnice i ubacite sve sportske hale u kovid mehanizam, ali nemate ljude koji će vas lečiti“, istakla je Brnabić.

Ona je apelovala na građane da se pridržavaju svih mera i ne pokušavaju da se igraju „mačke i miša“.

Te mere su, dodala je, i obaveza i preporuka, ali je važno da svako od nas bude individualno odgovoran.

„Potrebno je da svako pokuša da se kreće što manje, da svede sve kontakte na minimum dok ne prođe ovaj talas, dok ne dođe vakcina za koju se zaista nadam da ćemo uspeti da je imamo u decembru i dok situacija ne krene da se smiruje“, izjavila je Brnabić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar