Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Srbija će, prema poslednjim najavama zvaničnika, vakcinu protiv koronavirusa nabaviti od američke kompanije Fajzer. Međutim, toj objavi prethodile su brojne spektakularne najave nabavke ruske, kineske, američke, da bi predsednik Aleksandar Vučić čak jednom najavio vakcinu iz zagonetne zemlje, što je u jednom trenutku čak otvorilo polemiku u javnosti koju bi vakcinu građani radije primili opredeljujući se prema zemlji njenog porekla.

Predsednik Aleksandar Vučić objavio je krajem oktobra da je Srbija potpisala predugovor sa američkom kompanijom „Fajzer“ za nabavku 350 hiljada doza vakcina.

Nekoliko dana kasnije predsednik je naveo da će država za ovu i celu narednu godinu preko Kovaks sistema obezbediti 1,8 miliona doza vakcina protiv koronavirusa i da će to najverovatnije biti Fajzerova vakcina.

Fajzerova vakcina

U pitanju je vakcina koju američka kompanija Fajzer proizvodi sa svojim nemačkim partnerom Bajontek. Kompanija Fajzer podnela je zahtev regulatornim telima u SAD za hitnu autorizaciju vakcine protiv koronavirusa koja bi, kako su saopštili, značila ogroman korak u borbi protiv pandemije.

Foto:REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Taj zahtev dolazi samo nekoliko dana nakon što su Fajzer i Bajontek predstavili rezultate finalne faze istraživanja koji pokazuju da je njihova vakcina pokazala 95 odsto efikasnosti u zaštiti od kovida 19.

Reč je o vakcinama čiji su proizvođači najviše odmakli u primeni inovativne tehnologije. Konkretno ova vakcina se sastoji u tome da se u naše ćelije ubrizgaju genetska uputstva nazvana informaciona RNK, koja proizvode proteine ili „antigene“ specifične za koronavirus. Ti proteini bi trebalo da uđu u imuni sistem koji će onda proizvesti antitela.

Na sličnom principu funkconiše i vakcina američke biotehnološke kompanije Moderna, koja je u ponedeljak  objavila da je njena vakcina efikasna 94,5 posto i da planira da proizvede 20 miliona doza do kraja godine.

Oksfordska vakcina

Međutim, predsednikovoj objavi nabavke vakcine od američke kompanije prethodilo je priznanje Aleksandra Vučića da je Srbija nameravala da kupi vakcinu protiv koronavirusa od kompanije „Astra zeneka“ dok se nisu pojavili problemi zbog kojih je ta kompanija u jednom trenutku prekinula proizvodnju vakcine.

Foto: Rafael Henrique / Zuma Press / Profimedia

Reč je o vakcini na kojoj radi englesko-švedska grupa „Astra Zeneka“ i univerzitet Oksford. U pitanju su vakcine sa takozvanim „viralnim vektorom“ koje koriste kao podršku drugi jači virus, transformisan da mu se doda deo virusa odgovornog za Kovid-19. Modifikovan virus ulazi u ćelije vakcinisane osobe koje tada proizvode tipičan protein za ovaj virus, učeći imuni sistem da ga prepozna.

Kineska vakcina

Licitiranje državnog vrha sa tim kada će i koju vakcinu protiv koronavirusa nabaviti Srbija traje već mesecima.

Tokom leta iz predsednikovog kabineta su mediji više puta obavešteni da je Aleksandar Vučić razgovarao sa kineskom ambasadorkom Čen Bo o rezultatima kineskih stručnjaka u razvoju vakcine protiv koronavirusa.

Umalo zamorci za kinesku vakcinu

Građani Srbije zamalo su postali i zamorci za ispitivanje kineske vakcine. Kineske kompanije Čajna Nacional Bajotek grupa i Sinovak Bajotehnik, kako je početkom septembra agencija Rojters, objavile su da su, pored Kine još četiri zemlje pristale da učestvuju u kasnoj fazi testiranja vakcine protiv korornavirusa, a među njima i Srbija. Posle uznemirenja javnosti, ministar zdravlja Zlatibor Lončar objavio je da Srbija neće učestvovati u kliničkom ispitivanju kineske vakcine protiv korone jer nisu ispunjeni uslovi Agencije za lekove.

Iz Kine je bilo više različitih najava da će upravo oni proizvesti prvu vakcinu.

Tako je kineska biotehnološka firma Sinovak počela probe na hiljadama volontera, posebno u Brazilu.

Još jedna kineska laboratorija – Sinofarm pokrenula je dve potencijalne vakcine sa kineskim institutima za istraživanje. Iz Kine se mogu čuti predviđanja da će do kraja godine moći da proizvedu 610 miliona doza godišnje više vakcina protiv Kovida.19,  a ta zemlja je već dala zeleno svetlo za upotrebu u hitnim slučajevima za neke od tih vakcina.

U pitanju su vakcine koje se oslanjaju na drugu tehnologiju: infektivni agensi SARS-CoV-2 tretiraju se hemijski ili toplotno da izgube virulentnost, a sačuvaju kapacitet da izazovu imunu reakciju. To je najtradicionalniji oblik vakcinacije.

Vakcina iz nepoznate zemlje, samo Vučiću znane

Svakako je najintrigantnija predsedinkova izjava data sredinom jula tokom obilaska radova na izgradnji Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje 2“ u Beogradu.

„Mi smo u razgovorima sa jednom zemljom koja je završila vakcinu i koja već na ugroženoj populaciji i na posebno predviđenoj populaciji, ne testira, nego daje tu vakcinu, završili su sa testiranjem. I mi se nadamo da pre kraja godine možemo da imamo vakcinu. To bi bio spas za Srbiju“, rekao je Vučić. Na konkretno pitanje o kojoj državi je reč, Aleksandar Vučić je odgovorio da ne može to da kaže.

Foto:Tanjug/Courtesy of University of Maryland School of Medicine via AP

„Da sam želeo da vam kažem, rekao bih vam već. Ali ja sam suviše ozbiljan čovek i mi uskoro potpisujemo i protokole o saradnji po tom pitanju. I gledaćemo da to rešimo što pre, jer time bismo spasili Srbiju, na neverovatan način. I gledaćemo da budemo među prvim zemljama, među prvih 30 zemalja u svetu, koje će da dobiju tu vakcinu“, rekao je Vučić uz opasku da je to jedino što može da kaže tada.

Mediji su istraživali koja bi to zemlje mogla da bude, a prema Njujork Tajmsu koji prati tok razvoja vakcina, jedina zemlja koja bi mogla da odgovara tom opisu je Kina u kojoj je tada bila napravljena i odobrena vakcina, ali samo za vojsku.

Reč je bilo o vakcini koju proizvodi kompanija KanSino Bajolodžikal, a kako je iz te kompanije saopšteno ova specijalna dozvola za vojsku važi godinu dana te ne može da se daje široj populaciji bez drugih dozvola.

Ruska vakcina

Naravno, u svim ovim objavama državnog vrha uvek je bilo priča o našim prijateljstvima širom sveta, koja će nam pomoći da među prvima dobijemo vakcinu. Tako su se u priči uz Kineze, uvek pominjani i Rusi.

Kada je u pitanju ta zemlja, iz nje prema najavama stiže vakcina Sputnjik V.  Nju razvija Centar za epidemiološka istraživanja Gamalej sa ruskim Ministarstvom odbrane,  a zasniva se na upotrebi dva viralna vektora, dva adenovirusa. Rusi su pre nekoliko dana objavili da je njihova vakcina efikasna 92 odsto. Ipak, institut Gamalej je optužen je da je zanemario uobičajene protokole da bi ubrzao naučni proces. Više visokih ruskih zvaničnika objavilo je da su već dobili ovu vakcinu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare