Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je napad na prostorije Prajd info centra u Beogradu nedopustiv, kao i svako drugo nasilje i da ništa slično ne sme da se ponovi. Ona je rekla da to nije Srbija, već manjina koja postoji u svakoj državi.

Izvor: Tanjug/Nova.rs

„Dok god ima takvih napada naša je obaveza i dužnost da šaljemo poruke da su takvi napadi ili bilo kakva vrsta fizičkog napada, na bilo koga, neprihvatljivi u Srbiji“, rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinarima u Velikom Gradištu.

Ona je dodala da će razgovarati sa organizacijama civilnog društva o tome šta se još može uraditi u zaštiti prava svih.

„Svaka osuda svakog napada. Ovo je nedopustivo. To nije Srbija, to je manjina koja postoji u svakoj državi sveta, ali mi moramo da nađemo način da oni budu adekvatno kažnjeni i da se ovakve stvari ne ponavljaju“, navela je Brnabić.

Ona je rekla da je ponosna koliko je Srbija napredovala samo u poslednjih 10 godina po pitanju poštovanja prava svih manjina, ali i dodala da uvek može više da se uradi, i da će se na tome raditi i dalje.

Beograd Prajd saopštio je da su prostorije Prajd info centra u Beogradu napadnute u subotu uveče, te da je pričinjena materijalna šteta kada je grupa maskiranih napadača šutirala izlog i vrata, što je dovelo da lomljenja brave i inventara.

“Izražavamo ozbiljnu zabrinutost povodom eskalacije nasilja prema prostorima Beograd Prajda i ukazujemo da prema informacijama sa kojima raspolažemo – nikada niko nije odgovarao pred pravdom za prethodnik 10 napada”, stoji u saopštenju Beograd prajda.

Prajd info centar, prostorije Beograd prajda, kako podsećaju, nalaze se u centralnoj beogradskoj ulici u blizini važnih Vladinih institucija. Činjenica da se ovakvi napadi dešavaju u centru Beograda jasno ukazuje na realnost u kojoj je LGBT plus zajednica izložena, podsećaju iz Beograd prajda, ne samo dikriminaciji već i nasilju koje najčešće prolazi bez zakonskih posledica po počinioce.