Foto:Beograd Prajd

Prajd info centar napadnut je sinoć oko 20 sati, što je 11. napad od otvararanja u avgustu 2018. godine, saopštio je Beograd prajd

Kako stoji u saopštenju, ovaj put načinjena je materijalna šteta kada je grupa maskiranih napadača šutirala izlog i vrata, što je dovelo do lomljenja brave i inventara.

„Izražavamo ozbiljnu zabrinutost povodom eskalacije nasilja prema prostorima Beograd Prajda i ukazujemo da prema informacijama sa kojima raspolažemo – nikada niko nije odgovarao pred pravdom za prethodnik 10 napada“, stoji u saopštenju Beograd prajda.

Prajd info centar, prostorije Beograd prajda, kako podsećaju, nalaze se u centralnoj beogradskoj ulici u blizini važnih vladinih institucija. Činjenica da se ovakvi napadi dešavaju u centru Beograda jasno ukazuje na realnost u kojoj je LGBT plus zajednica izložena, podsećaju iz Beograd prajda, ne samo dikriminaciji već i nasilju koje najčešće prolazi bez zakonskih posledica po počinioce.

„Pojedinci koji su percipirali kao LGBT plus osobe često su obeshrabreni da prijave nasilje i diskriminaciju koju trpe upravo zbog nedostatka reakcije zvaničnika, kao i čestih slučajeva sekundarne viktimizacije, gde su izloženi dodatnim neprijatnostima od strane pripadnika javnih organa“, podsećaju iz Beograd prajda te pozivaju odgovorne institucije da počinioce identifikuju i da postupaju u skladu sa zakonom.

Ukazuju i da ignorisanje slučajeva zločina i govora iz mržnje kao i nedostatak adekvatne reakcije na njih, dovodi do normalizacije ovih pojava u društvu. Nedostatak pravne regulative, kao i nedostatak njihovom doslednog sprovođenja, LGBT plus osobe dodatno izopštava iz društva, čime se otvara prostor za mržnju, diskriminaciju i nasilje.