Branislav Tiodorović, krizni štab
Branislav Tiodorović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je da se epidemiološka situacija ocenjuje kao nesigurna sa tendencijom prelaska u nepovoljnu. Tiodorović navodi da sve možemo da uradimo, ali ako ne preskočimo procenat obuhvata 60-65 odsto vakcinacije, a sada smo malo iznad 50 odsto, nećemo postići dobar efekat.

Profesor dr Branislav Tiodorović izjavio je da se znaju uslovi pod kojima se daje treća doza vakcine.

„Pre svega to su one osobe koje imaju pad imuniteta, sa imunodeficijencijom. Uključili smo i one koji su izloženi svojim boravkom, u socijalnim ustanovama, oni koji obavljaju zdravstvenu delatnost i sigurno osobe koje često putuju u inostranstvo“, kazao je za RTS Tiodorović.

On napominje da je sve vrlo dobro organizovano.

„Ide sve preko e-Uprave. Dobija se poziv, SMS porukom ili imejlom i tačno se ima uvid. Iz tog ogromnog spiska se pozivaju osobe koje ispunjavaju uslove. I biće upućeni u bilo koji od vakcinalnih punktova gde mogu da biraju vakcinu koju će primiti“, kazao je dr Tiodorović.

Tiodorović navodi da sve možemo da uradimo, ali ako ne preskočimo procenat obuhvata 60-65 odsto vakcinacije, a sada smo malo iznad 50 odsto, nećemo postići dobar efekat.

„Vrlo je važno da primi vakcinu i radno aktivno aktivno stanovništvo, jer tu nemamo postignuto ni 35 ili 36 odsto“, kazao je dr Tiodorović.

Napominje da deliti decu na vakcinisanu i nevakcinisanu nije u redu.

„Sigurno ćemo morati više pažnje da posvetimo merama koje se sprovode u školama i da na taj način obezbedimo da funkcioniše na regularan način. Već je odavno trebalo da se uozbiljimo svi zajedno i da shvatimo da je ovo dosta ozbiljna situacija. Epidemiološka situacija se ocenjuje kao nesigurna sa tendencijom prelaska u nepovoljnu, povećava se broj. Imaćemo ga do kraja avgusta i u septembru u tom povećanom broju. I verovatno ćemo morati u određenom periodu da procenimo da li ćemo pooštravati mere u najklasičnijem smislu“, naveo je Tiodorović.

Bonus video – Predrag Kon o delta soju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar