Koncert grupe Riblja corba u cast Mise Aleksica Bora Djordjevic
Bora Đorđević koncert grupe Riblja čorba u čast Miše Aleksića Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

U skladu sa Odlukom o nagradama i priznanjima grada Čačka, podneo sam predlog lokalnom parlamentu o dodeli zvanja Počasnog građanina da to bude Bora Đorđević, objavio je danas na svom Fejsbuk nalogu gradonačelnik tog grada Milun Todorović.

„Moj predlog je da dobitnik ovog prestižnog zvanja bude naš proslavljeni rok muzičar Borisav Bora Đorđević, poznat širom sveta kao Bora Čorba. Smatram da je Bora, kroz svoje bogato stvaralaštvo, naš grad Čačak učinio dobro poznatim u svetu, zbog čega sam Komisiji za obeležavanje praznika i dodelu priznanja i Skupštini grada Čačka predložio baš njega, legendu našeg grada“, istakao je Todorović.

Bora je rođen u Čačku 1952 godine. Bio je član brojnih čačanskih i beogradskih pop i rok grupa tokom 1970-ih kao što su Zajedno, Suncokret i Rani mraz (sa Đorđem Balaševićem).

U Ateljeu 212 učestvovao je davne 1972. godine u izvođenju rok opere „Isus hrist superstar“, a muzičku adaptaciju uradio je Saša Radojčić, prepev Jovan Ćirilov, gde su zapažene uloge imali: Zlatko Pejaković, Zlatko Golubović, Azra Halilović i Branko Milićević.

U Beogradu je upisao V beogradsku gimnaziju, potom i Pravni fakultet. Nakon dve godine je shvatio da ta profesija nije za njega, pa je pokušao da upiše Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Pošto nije primljen na glumu, upisao je pozorišnu organizaciju na FDU. Od tada je apsolvent.

Riblju čorbu je osnovao 15. avgusta 1978. godine, koja je postala vrlo popularna tokom sledećih nekoliko meseci. Popularnost benda se takođe počela manifestovati u Borinom alkoholizmu, što je, zajedno sa provokativnim društveno-orijentisanim pesmama, prouzrokovalo da on postane jedan od najkontroverznijih muzičara u Jugoslaviji.

Po izdanju albuma „Koza nostra“, 1990. godine, bio je optužen za „vređanje radničke klase Jugoslavije“ , ali su optužbe odbačene.

BONUS VIDEO – Koncert Riblje čorbe i prijatelja u čast Miše Aleksića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar