Bor, biohazard, otrov, Ziđin
Foto: Shutterstock/Mirko Kuzmanovic

U Institutu za rudarstvo i metalurgiju (IRM) u Boru došlo je do navodnog trovanja radnika, a jedna od njih imala je, prema medicinskoj dokumentaciji, koncetraciju olova u krvi 15 puta veću od dozvoljenog nivoa.

Portal Nova.rs imao je uvid u medicinsku dokumentaciju jednog od radnika koji je optužio direktora Instituta za rudarstvo i metalurgiju u Boru, Mileta Bugarina, zbog trovanja na radnom mestu. Naime kako je pokazao laboratorijski nalaz jednog radnika, ta osoba ženskog pola (ime poznato redakciji) je imala više od 450 jedinica olova u krvi, skoro 15 puta više od dozvoljenog.

Ova osoba koja sumnjiči svoje odgovorne za trovanje na radnom mestu, početkom prošle godine potražila je lekarsku pomoć, gde je ustanovljeno enormno uvećanje olova u krvi i to za 15 puta. Prilikom pregleda osoba se žalila na pospanost.

Foto: Privatna arhiva

Pročitajte i ovo

Direktor IRM u Boru, Mile Bugarin, ranije danas je za lokalne medije negirao navode Nove S o trovanju radnika u tom institutu, ocenjujući ih kao „apsolutno netačne“ i da je slučaj trovanja u IRM-u insinuirala jedna advokatska kancelarija.

Danas tokom dana se nakon pisanja portala Nove.rs oglasila Advokatska kancelarija Batić i potvrdila da zastupa otrovane radnike u IRM-u u Boru u slučaju protiv odgovornih osoba. Naš portal je stupio u kontakt sa tom kancelarijom koja je navela da prema njihovim saznanjima u Institutu su se radnici navodno dugi niz godina žalili na stanje i opremljenost sredstvima za zaštitu i zdravlje na radu.

„Međutim osvrnućemo se konkretno na naš slučaj, a pošto smo saznali da se na nas aludira u odgovoru koji je direktor Mile Bugarin uputio portalu Ist Media. O instruiranju događaja od strane naše kancelarije zaista ne bismo želeli da govorimo. Ukoliko je to gospodin Bugarin izjavio smatramo da isti zatvara oči na postojeće materijalne dokaze. Ovako veliki slučaj trovanja se ne može sakriti, postoje po našim saznanjima 15 ili 16 osoba koje su otrovane, postoje medicinski dokazi„, navela je Advokatska kancelarija Batić u pisanom odgovoru za naš portal.

Odgovarajući na navode Bugarina da se radi o izolovanom slučaju i da je zaposlena sebi „narušila zdravstveno stanje“, Advokatska kancelarija Batić je navela sledeće:

„Da je to izolovani slučaj zbog nenošenja opreme naše klijentkinje zašto su se onda ti silni radnici otrovali pa čak i u kancelarijama koje ne vrše kupelaciju uzoraka. To su krajnje neosnovane tvrdnje. Skrećemo pažnju i na činjenicu da direktor Mile Bugarin u odgovoru portal Ist Media navodi da trovanja nema, a onda da je radnica ‘narušila sebi zdravstveno stanje’. Uostalom bez obzira na činjenicu da li je neko nosio ili nije nosio opremu, postoji institut objektivne odgovornosti za povrede na radu, odnosno za svaku povredu na radu ili učinjenu u vezi sa radom odgovara poslodavac objektivno, bez obzira na krivicu“.

Tačno je da smo mirnim putem pokušali da nađemo kompromis sa Institutom, da se istoj isplati načinjena šteta, što je smatramo korektno od naše klijentkinje i ne vidimo šta je loše u tome, u Americi 99 odsto predmeta se završavaju mirnim putem van suda, odgovaraju na navode Bugarina da je ta kancelarija tražila novac za mirno rešavanje slučaja.

Na pitanje našeg portala da li je radnica nosila svu adekvatnu i propisanu opremu, Advokatska kancelarija Batić je navela da nije, ali ne zato što to, kako tvrdi, nije želela već zato što IRM navodno tom opremom ne raspolaže.

„Ponavljamo da je reč o izolovanom slučaju mogli bi se prihvatiti navodi Instituta međutim ne vidimo kako nenošenje opreme jedne radnice može uticati na trovanje još 15 radnika firme. Primera radi slične laboratorije poseduju opremu koja uključuje specijalnu odeću, obuću, maske, sisteme za odstranjivanje čestica olova iz kose, obavezne tuševe, odvojene ulaze i izlaze… Što u Institutu nije slučaj. Naša saznanja govore da trovanja jeste bilo, zapravo imamo i čvrste dokaze o tome u vidu medicinskih nalaza za nekoliko radnika kako iz laboratorije tako i iz susednih kancelarija“, kaže za Nova.rs Advokatska kancelarija Batić i dodaje:

„Naša klijentkinja je imala nivo olova u krvi koji prelazi 15 puta dozvoljeni nivo. Reč je o trovanju koje ima dugotrajne posledice, olovo se jako teško izbacuje iz organizma. Naša klijentkinja će i ove godine morati na detoksikaciju kako bi smanjila nivoe olova u krvi jer i posle godinu dana intoksikacija je nekoliko puta veća od normalne. Ne želimo da imenujemo odgovorne, smatramo da su sud i tužilaštvo ti koji bi morali da daju poslednju reč o ovom slučaju“.
***
Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare