Bor, biohazard, otrov
Foto: Mirko Kuzmanovic/Shutterstock

Osnovno tužilaštvo u Boru ispituje navode krivične prijave protiv Mileta Bugarskog, direktora Instituta za rudarstvo i metalurgiju (IRM), prema kojima je on odgovoran za trovanje radnika Instituta iz novembra 2019. i početkom 2020. godine, potvrđeno je nezvanično portalu Nova.rs.

Kako portal Nova.rs saznaje, krivična prijava najpre je podneta Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru, i to 19. maja ove godine, povodom slučaja trovanja radnika. Krivična prijava je podneta protiv Mileta Bugarina, direktora IRM-a u Boru, Jelene Petrović, glavne koordinatorke laboratorije IRM-a i jedne N.N. osobe odgovorne za zaštitu na radu. Oni su prijavljeni da su izvršili teško krivično delo protiv opšte sigurnost. Slučaj je, nakon toga, dodeljen Osnovnom javnom tužilaštvu u Boru.

Za ovo krivično delo, prema Krivičnom zakoniku Srbije, zaprećena je kazna zatvora od jedne do osam godina.

Pročitajte i ovo

Nakon što je direktor Instituta za rudarstvo i metalurgiju (IRM), Mile Bugarin, ranije danas negirao saznanja Nove.rs o trovanju radnika u tom institutu, oglasila se i advokatska kancelarija koja zastupa otrovane radnike.

„Po našim saznanjima u Institutu su se radnici dugi niz godina žalili na stanje i opremljenost sredstvima za zaštitu i zdravlje na radu. Međutim, osvrnućemo se konkretno na naš slučaj, a pošto smo saznali da se na nas aludira u odgovoru koji je direktor Mile Bugarin uputio portalu Ist Media. O instruiranju događaja od strane naše kancelarije zaista ne bismo želeli da govorimo. Ukoliko je to gospodin Bugarin izjavio smatramo da isti zatvara oči na postojeće materijalne dokaze. Ovako veliki slučaj trovanja se ne može sakriti, postoje po našim saznanjima 15 ili 16 osoba koje su otrovane, postoje medicinski dokazi“, naveli su iz Advokatske kancelarije Batić za Novu.rs i dodali:

Olgica Batić
Foto: Medija centar

„Naposletku da je to izolovani slučaj zbog nenošenja opreme naše klijentkinje zašto su se onda ti silni radnici otrovali pa čak i u kancelarijama koje ne vrše kupelaciju uzoraka. To su krajnje neosnovane tvrdnje. Skrećemo pažnju i na činjenicu da direktor Mile Bugarin u odgovoru portal Ist Media navodi da trovanja nema, a onda da je radnica ‘narušila sebi zdravstveno stanje’. Uostalom bez obzira na činjenicu da li je neko nosio ili nije nosio opremu, postoji institut objektivne odgovornosti za povrede na radu, odnosno za svaku povredu na radu ili učinjenu u vezi sa radom odgovara poslodavac objektivno, bez obzira na krivicu“.

Podsetimo, Nova S ranije je objavila saznanja o trovanju u IRM-u u Boru i kontaktirala direktora tog instituta Mileta Bugarina koji nije odgovorio na naša sazananja. Međutim, on se oglasio za jedan lokalni mediji i demantovao naša saznanja. Kako smo ranije preneli, do trovanja na radnom mestu došlo je olovo-oksidom.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar