Ziđin, Bor
Foto: Mirko Kuzmanovic/Shutterstock

Direktor Instituta za rudarstvo i metalurgiju Mile Bugarin reagovao je danas na tekst portala Nova.rs u kom se navodi da su u toj ustanovi neki radnici otrovani olovo-oksidom prilikom uzorkovanja koncetrata za kinesku kompaniju Ziđin.

„Informacije su apsolutno netačne. U Institutu ne postoji ništa što nema visoki nivo zaštite, počev od akreditacije zaštitne opreme i kategorizacije radnih mesta. Advokatska kancelarija insinuira događaj iz 2019. godine kada je radnica zbog nenošenja propisane opreme narušila zdravstveno stanje. Uprkos tome, radnica je poslata na detoksikaciju i iz Instituta za medicinu rada za toksikološke bolesti, stigli su rezultati da je potpuno zdrava i sposobna za posao koji obavlja. Nažalost, njoj Ugovor o privremenim i povremenim poslovima nije produžen, pa je zbog toga pokrenut postupak od strane advokatske kancelarije koja je probala da se nagodi i traži odštetu od 5 miliona dinara“, navodi Bugarin, a prenosi portal Istmedia.rs.

Podsećamo, desetina radnika u Institutu koji rade na uzorkovanju sirovina za kinesku kompaniju Ziđin otrovalo se na svom radnom mestu olovo-oksidom.

Inače, zaposleni u tom institutu, kako nam je nezvanično rečeno, suočavaju sa nedostatkom opreme, koja je i zastarela, a najveći problem je što su radnici radili uzorkovanje i duplo više nego što su kapaciteti tog instituta. Prema pisanju tog medija, pored trovanja radnika na odeljenju za uzorkovanje, došlo je do toksikacije i zaposlenih u susednim kancelarijama.

Najteži oblik trovanja imao je i 25 puta više olova u krvi od dozvoljenog.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare