koronavirus u srbiji
Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Broj zaraženih koronom se smanjuje, pritisak na bolničke kapacitete opada, pa se u skladu sa tim očekuje i da pojedine bolnice izađu iz kovid režima i počnu da primaju pacijente sa drugim zdravstvenim tegobama. Dat je nalog da se Selters i Niška banja, koje su bile u kovid sistemu, vrate u normalan režim rada, a i ostale bolnice sukcesivno, jedna po jedna, isčekuju takve odluke. U KBC "Zemun" broj pacijenata je u odnosu na pre mesec dana manji za 40 posto.

U bolnicama je trenutno na lečenju 5.318 pacijenata sa koronom, krajem marta bilo ih je više od 7.000.

Direktor KBC „Zemun“ Dr Dragoš Stojanović, za Nova.rs, kaže da se kapaciteti oslobađaju, i da je sve više slobodnih ležajeva. Ipak, sam povratak bolnica u redovan režim rada je neizvestan i nepredvidiv. Sve zavisi od epidemiološke situacije.

„Ići će bolnica po bolnica, ali još se ne zna kojom dinamikom. To je nepredvidivo, kao što je nepredvidiv i ulazak u kovid sistem, sve zavisi od broja pacijenata. Prema instrukcijama Ministarstva zdravlja, ukoliko epidemiološka situacja dozvoli, jedna po jdna bolnica će se oslobađati iz kovid sistema. Mi se držimo i dalje po planu i programu“, kaže Stojanović.

Smanjenje popunjenosti kapaciteta KBC „Zemun“ za 40 odsto u odnosu na period pre mesec dana je dobar signal.

„To zvuči ohrabrujuće“, smatra Stojanović.

I u KBC „Dr Dragiša Mišović“ kažu da se smanjuje broj pacijenata koji su kod njih na lečenju. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da je u planu da se njihov blok A vrati u redovan režim rada.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Svi se tome nadamo, to su lepe želje, ali ne treba sa time žuriti“, oprezno poručuju iz ove bolnice i napominju da upravo blok A, čije se vraćanje u redovan režim najavljuje, ima najveće kapacitete.

Bolnica u „Batajnici“ otvorena ja kao specijalna kovid bolnica. Kada pandemija prođe i ona će primati pacijente sa nekim drugim dijagnozama. U međuvremenu tamo se leče pacijenti sa najtežim oblicima kovida.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U toj bolnici, koja može da primi 900 pacijenata su pre mesec i po dana upozoravali na prebukiranost i na to da kako se jedna postelja isprazni, odmah bude popunjena. Sada je situacija bolja, popunjeno je 70 posto kapaciteta, a smanjuje se i broj pregleda.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar