Foto: Privatna arhiva

Bojana Petrović iz Kruševca, prva pacijentkinja kojoj je u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu "smanjen" želudac, uspešno se oporavila i za samo pet meci smršala 35 kilograma.

Bojana kaže za Novu.rs da je na operaciju otišla sa 108 kilograma i kao zavisnik od slatkiša i grickalica.

„Većih zdravstvenih problema nisam imala osim što sam se brzo umarala, a živim na četvrtom spratu bez lifta. Zbog kilaže počela sam da koristim pumpicu jer bi se toliko zadihala da sam gubila dah. Verujem da bi mi se zdravlje nadalje dodatno komplikovalo da se nisam se odlučila na operaciju. Svi znamo da je gojaznost uvod u dijabetes, hipertenziju, da strada kičma. Ne smem ni da zamislim šta je još moglo da mi se dogodi, a ja volim život, volim da sam aktivna. Imam divnu porodicu i hoću da učestvujem u svim aktivnostima“, istakla je Bojana.

Kako je kazala, borbu sa viškom kilograma vodila je od 2015. godine, a ranije je bila „mršavica“ sa 55 kilograma na 163 centimetra.

“Posle prve trudnoće 2010. godine uspela sam brzo da “vratim liniju”, ali posle druge nikako nisam uspevala. Nema dijete koju nisam probala, ali bi to bilo uspešno možda par meseci, a onda bi kilogrami opet krenuli da se gomilaju. Tako sam stigla do 108 kilograma. Nikako nisam sebe mogla da prihvatim sa tom kilažom i odećom kojom sam pokušavala da prikrijem kilograme, tako da sam se odlučila za operaciju“, kazala je Bojana koja je zaposlena u jednoj kladionici u Kruševcu.

Posle operacije, istakla je, počelo je novo poglavlje njenog života u kome uživa pošto je puno smršala.

„Nakon operacije dobila sam jelovnik kojeg sam se strogo pridržavala. Prvih deset dana posle intervencije mogla sam samo da pijem vodu, čaj, jogurt i supu iz kesice. Potom sam mogla da u ishranu uvedem malo kašice od krompira, a nakon toga bareno i izmiksirano meso. Sledeća faza bila je hrana usitnjena viljuškom, a onda sa sitnim komadićima. Posle dva meseca krenula sam da jedem i ostalu hranu. Nije mi se vratio apetit, jedem po malo. Pojedem ponekad i komadić nekog slatkiša, ali ne tortu“, objasnila je Bojana.

Dodala je da će nastaviti da i dalje mršavi, barem kilogram ili dva svakog meseca.

U Centru za minimalno invazivnu hirurgiju UKC Niš laparaskopskom metodom obavljeno je do sada pet operacija smanjivanja želuca i sve su prošle bez komplikacija.

U tom Centru navode da je interesovanje veliko i da će nastaviti i dalje sa operacijama, uz veliku zahvalnost profesoru dr Milošu Bjeloviću i dr Draganu Gunjiću iz Beograda uz čiju pomoć savladavaju taj zahvat.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar