Foto: Vesna Lalić/ Nova.rs

Profesorka Biološkog fakulteta u Beogradu dr Biljana Stojković ocenila je večeras najavljene izmene udžbenika iz biologije kao "otvorenu kapitulaciju države pred Crkvom", a za koju kaže da je postala neskriveni politički akter. Ona je istakla da je ovo "neverovatna regresija i društva i države".

Stojković je navela da u veku u kom smo „spoznali sopstveni genom i kako geni funkcionišu, te do detalja proučili fiziologiju i uticaj hormona“, nama će „Dveri i Crkva da određuju da li se sme govoriti o ljudskoj različitosti i šta se sme učiti u školama“.

Dodala je da u celoj ovoj stvari stradaju obrazovanje i uduće generacije građana Srbije.

„Naše obrazovanje se neće bazirati na naučnim činjenicama i savremenoj nauci, već će biti cenzurisano sudom crkve. U godini kada je dodeljena Nobelova nagrada za iščitavanje genoma neandertalca, nama će Crkva negirati evoluciju čoveka i propovedati natprirodnu kreaciju“, rekla je Biljana Stojković za portal Nova.rs.

„Vidimo da nauka ne može da se meri po svom uticaju na naš svakodnevni život sa crkvenom politikom. Drugim rečima, ova vlast je spremna da ide protiv nauke i da negira nauku kako bi plivala na klerikalnom populizmu. Gledamo katastrofalnu posledicu takve kvazipolitike. Podsetila bih da je struka već bila konsultovana ovim povodom i da su svi univerziteti u Srbiji i Srpsko biološko društvo jednoglasno stali u odbranu nastavnog programa biologije i pomenutih lekcija“, izjavila je naša sagovornica.

Biljana Stojković Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ona je istakla i kako je zanimljivo da je „zaključak tog sastanka, a koji je napisao predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta, bio drugačiji od onog koji su biolozi ispostavili“.

„U zaključku predsednika NPS-a stajalo je jedno ‘ali’ iza kog je napisao da i struka misli da postoji upliv ideologije u ove lekcije. To nije ono što su biolozi rekli. Ja bih tu vrlo lično prozvala Branka Ružića koji obnaša ulogu ministra prosvete. Za njega je prosveta, očigledno, samo alatka za učešće u vlasti. Manir SPS-a, koji gledamo na delu čitave tri decenije, nije ništa drugo do čist oportunizam, bez politike, bez pravca, a sve da bi se opstalo na funkcijama“, izjavila je Stojković.

Ona je ocenila da je ministar Branko Ružić „pravi i direktan krivac za urušavanje obrazovanja u Srbiji“, odnosno „njegova želja da se prikloni vladajućem klerikalnom trendu“, dodajući da se Branko Ružić na taj način „preporučuje za još jedan mandat na funkciji ministra“.

Branko Ružić, Polazak u školu Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Upitana zašto je nakon Evroprajda deo javnosti opet stekao utisak da je „država pokleknula pred crkvom“, Stojković misli da je sve to „jedan bizaran način (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića da Crkva dobije kompenzaciju za svoje ćutanje u vezi sa pitanjem Kosova“.

„Nije dovoljan, izgleda, novac iz budžeta, već se mora dozvoliti i neka demonstracija moći. Na taj način Vučić daje i Dverima i ostalim desničarskim strankama igračku preko koje će pumpati svoj rejting i, opet, biti tiši po kosovskom pitanju“, navela je Stojković za portal Nova.rs.

Na pitanje šta bi moglo da bude sledeće što bi se našlo na „udaru crkve“, Stojković odgovara:

„Pustite mašti na volju. Zašto se ne bi krenulo u zabranu abortusa, pošto smo već unazad nekoliko godina imali te najave. A zašto da ne zamislimo i ponovnu kriminalizaciju homoseksualnosti? Možda dobijemo i moralnu policiju, pa ćemo se navići na život pod svakovrsnom cenzurom.“

Podsetimo, Radna grupa Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) utvrdila je da treba ispraviti nedostatke u sedam od osam odobrenih udžbenika za biologiju za osmi razred osnovne škole, a koji se odnose na „biološki smisao adolescencije“, saopštilo je ranije danas Ministarstvo prosvete.

„Ministarstvo je u skladu sa procedurom, prethodno zatražilo i mišljenje Nacionalno prosvetnog saveta, koji je potvrdio da udžbenici prate program, ali da se mora voditi računa da učenici osmog razreda nemaju potrebna predznanja iz oblasti psihologije i sociologije i da se ta znanja stiču tokom srednjeg obrazovanja“, bilo je navedeno u saopštenju.

U javnosti se u prethodnom periodu vodila polemika oko toga da li lekcije o „Rodnom i polnom identitetu“ treba da se nalaze u udžbenicima za osmi razred, a pojedini političari iznosili su tvrdnje kako te lekcije navodno predstavljaju „skandaloznu propagandu homoseksualizma i transrodnosti maloletnim licima, krše Ustav i zakone Srbije i koriste lažne podatke“.

BONUS VIDEO – Biljana Stojković o spornim udžbenicima biologije: Kome je i šta sporno u njima

Komentari

Svi komentari (3)