Udžbenik iz biologije Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta Radivoje Stojković rekao je za Nova.rs da će to telo do kraja naredne nedelje zauzeti zvaničan stav o navodima iz udžbenika biologije za 8. razred. Očekuju se mišljenja svih relevantnih naučnih tela i stručnjaka u oblasti biologije, a svoj stav iznelo je i Srpsko biološko društvo.

Podsetimo, pre nekoliko dana zatraženo je da se pojedine lekcije iz biologije odmah uklone iz udžbenika za osmi razred osnovne škole, jer predstavljaju „skandaloznu propagandu homoseksualizma i transrodnosti maloletnim licima. Ovaj zahtev zatražio je pokret Dveri, nakon čega je reagovao i ministar prosvete Branko Ružić.

Ružić je od Nacionalnog prosvetnog saveta zatražio da ponovo ispita i da stručno mišljenje o delu Programa nastave i učenja biologije za osmi razred osnovne škole, koji se odnosi na raznovrsnost biološke osnove pola i polnih karakteristika.

Nacionalni prosvetni savet se povodom tog zahteva oglasilo saopštenjem, rekavši da je pripremanje, odobravanje, izbor, izdavanje, povlačenje i praćenje udžbenika i udžbeničkog kompleta, priručnika i dodatnih nastavnih sredstava za osnovnu i srednju školu uređeno Zakonom o udžbenicima.

Podsećaju da zahtev za odobravanje rukopisa udžbenika izdavač, zajedno sa elaboratom, podnose Ministarstvu.

„Navedeni elaborat sadrži, između ostalog, tri stručne ocene kvaliteta rukopisa udžbenika koju daje recenzentska komisija izdavača. Recenzentska komisija ima najmanje tri člana iz reda stručnjaka za odgovarajuću oblast za koju se dostavlja rukopis udžbenika, pri čemu jedan obavezno mora da bude iz redova nastavnika koji neposredno učestvuju u izvođenju nastave“, stoji u saopštenju.

Navode da pripremanje, odobravanje, izbor, izdavanje, povlačenje i praćenje udžbenika i udžbeničkog kompleta, priručnika i dodatnih nastavnih sredstava za osnovnu i srednju školu, nije u nadležnosti Nacionalnog prosvetnog saveta.

„U pogledu programa nastave i učenja biologije za osmi razred, Nacionalni prosvetni savet se bez odlaganja obratio Srpskom biološkom društvu, radi davanja stručnog mišljenja. Napominjemo, da je Nacionalni prosvetni savet, zatražio i stručna mišljenja i izjašnjenja i od katedri bioloških fakulteta u Republici Srbiji, koja će takođe, bez odlaganja, biti dostupna javnosti“, dodaje se u saopštenju.

Ističu da će nakon pribavljanja svih relevantnih stručnih mišljenja, bez odlaganja biti zakazana vanredna sednica Saveta, radi davanja mišljenja, koje, kako napominju,  nije pravno obavezujuće.

Povodom dopisa ministra prosvete upućenog Nacionalnom prosvetnom savetu radi davanja stručnog mišljenja za deo programa nastave i učenja biologije za 8. razred, održan je i sastanak Srpskog biološkog društva na kome je zaključeno da „uvidom u celokupni program nastave i učenja Biologije za drugi ciklus nigde nismo uočili da se izlazi iz okvira biološke nauke, pa čak i kada je moguće da u drugim oblastima ljudskog delovanja u javnosti ima drugačije iskazanih tumačenja“.

„Deo programa nastave i učenja Biologije za 8. razred koji se pominje u dopisu, a koji se odnosi na ishod: ‘poveže promene nastale u pubertetu sa delovanjem hormona‘ i koji se može realizovati kroz preporučeni sadržaj: ‘Biološki smisao adolescencije (rodni i polni identitet u kontekstu hormonske aktivnosti i individualne genetičke varijabilnosti)‘ je u potpunosti usklađen sa prihvaćenim teorijama, činjenicama, zaključcima i tumačenjima biološke nauke“, navedeno je u zaključcima Srpskog biološkog društva

Dodaju da „genetička varijabilnost ne daje osnove za razvoj predrasude, stereotipa, diskrimnacije i nasilja i da biološka znanja potpomažu razvijanje tolerancije i prihvatanja različitosti mladih ljudi, što je u skladu sa težištem programa Biologije u drugom ciklusu koji je usmeren ka jedinstvu živog sveta i njegovoj izuzetnoj biološkoj raznovrsnosti“.

„Navedeni program nastave i učenja Biologije za 8. razred je primenjen u školskoj 2021/2022. godini i prema informacijama od predmetnih nastavnika nije bilo problema prilikom realizacije nastavnih sadržaja vezanih za ovaj deo programa.“, navodi se u saopštenju Srpskog biološkog društva koje je potpisao predsednik prof. dr Mirosalv Živić.

BONUS VIDEO: Dveri protiv Europrajda: Marko Mihailović i Ivan Kostić se žestoko sukobili u „Probudi se“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar