Red, nervoza čekanje koje se meri satima ili danima - tako se u jednoj rečenici može opisati ono što je ekipa Nove.rs zatekla ispred kovid ambulante na Čukaričkoj padini u Ulici Stevana Đurđeviča Trošarinca. Mnogi pacijenti imaju simptome koji mogu da ukažu na koronu - povišenu temperaturu i malaksalost. Neki nam objašnjavaju kako im i tek rođene bebe imaju visoku temperaturu, neki ne mogu da se pojave na poslu dok konačno ne saznaju da li su pozitivni ili negativni na koronu.

„Danas sam stigao u 08.20 i još me nisu pregeldali. Imam temperaturu. Moje dete od dva meseca ima temperaturu i žena mi ima temperaturu. Oni se nisu testurali, ja sam prvi došao“ priča nam Jovan kojeg smo zatekli ispred ambulante posle sedmočasovnog čekanja. Nosi masku, staklast pogled odaje da zaista ima temperaturu.

Ima i onih koji danima pokušavaju da stignu do rezultata.

„Dolazim od ponedeljka ovde, radio sam testove. Problem je, izgleda, u Torlaku i u čekanju na rezultate. Dobio sam informaciju da od 15. juna oni imaju problem s rezultatima, pretpostavljam da je preopterećenost. Došao sam, jer sam imao malo povišenu temperaturu i grlo me je boleleo. Zbog kolektiva i i zbog posla morao sam da se testiram, ne smem da idem na posao. Čekam tri dana, ali znam troje koji čekaju rezultate i po nedelju dana“, kaže nam Miloš Vujević.

Oseća se ljutnja u glasu jedne starije gospođe, koja ne želi da nam se predstavi.

„Juče sam došla, danas opet. Ne znam da li ću uopšte stići na red“, priča nam i dodaje kako je stigla još u 07.30, a bliži se kraj radnog vremena ambulante.

Starijem gospodinu su se zamaglile naočare, jer nosi masku. Sedi na obližnjoj klupi, čini se da je preumoran od čekanja.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Došao sam jutros u 10. Treba da mi vade krv i briseve. Uzeli su mi ličnu kartu i sve što treba, rekli su čekajte. Evo, još čekam. Imam neke simptome, videću šta će biti i kako će biti“, priča nam Jagoš Tomašević.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U redu je i Sofija koja radi u jednom beogradskom vrtiću. Otac joj pravi društvo i pomaže da prekrati beskrajno čekanje. Kaže da od ponedlejka ne može da stigne na red. Ima simptome za koje nije sigurna da li su izazvani alergijom ili kovidom, pa zato mora da stigne do lekara.

„Jutros sam stigla u pola devet i ne verujem da ću obaviti posao“, kaže Sofija, Njen tata dodaje – „i onaj ko je zdrav, razboleće se u ovakvim redovima“.

Zatekli smo i mladog lekara koji je došao iz centrale Doma zdravlja na Banovom Brdu da bude ispomoć kolegama.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Ovo je standardna respiratorna problematika za ovo doba godine. Da nije korone, možda niko ne bi obraćao pažnju, a sada su svi pod većim oprezom. Zbog velikog opterećanja, a nedovoljnog broja kolega i malog prostora koji ne može to da podnese, zato se napravila gužva“, objašnjava nam ovaj mladi zdravstveni radnik koji je želeo da ostane anoniman.

Čuli smo i jednu medicinsku sestru koja kroz otvoren prozor pacijentkinji objašnjava da nije svaki simptom korona i da to nije jedina bolest koja postoji.

kovid
Foto: Nova.rs

Čekanje ispred kovid ambulante Zemun najmanje pet sati

Pacijenti sa simpotmima koronavirusa koji su danas došli u kovid ambulatu u Zemunu, na pregled i rezultate čekali su najmanje pet sati.

Kako je reporter Nova.rs video na licu mesta, u redu za predaju knjižica u toku prepodneva čekalo je nešto više od 20 ljudi. Oni koji su stali u red recimo u 9 sati, knjižicu su uspeli da predaju oko 11, da bi na pregled bili pozvani tek oko 14 sati.

Foto: Nova.rs

Onaj ko je, prema rečima pacijenata, imao sreće sa dijagnozom, prošao je samo pregled lekara, vađenje krvi i eventualno uzimanje brisa iz grla i nosa (bris za PCR test nije uziman svim pacijentima). Nakon toga je na rezultete analiza krvi i dijagnozu čekao između 15 minuta i sat vremena.

Oni kojima je lekar čuo nešto na plućima ili video nešto sumnjivo na rezlutatima analiza krvi, ulazili su u kombi Hitne pomoći kojim su išli na rentgen. To je ujedno značilo da se vreme do konačnog izlaska iz kovid bolnice produžavalo na bar još sat vremena.

Inače, radno vreme kovodi ambulante u Zemnunu do juče je bilo od 9 do 17 sati da bi danas bilo produženo na period od 7 do 20 sati.

Foto: Nova.rs

 

 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare