Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kompleks od dve veštačke stene za penjanje, na koji je utrošeno čak 1,2 miliona evra otvoren je u Košutnjaku. Osim što je ovim objektom građanima oduzet javni prostor, čije korišćenje će od aprila morati da plaćaju, Dejan Jovanovića iz udruženja "Bitka za Košutnjak" podseća za Nova.rs da se radi i o nečemu što je izgrađeno bez adekvatne građevinske dozvole.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić otvorio je u ponedeljak kompleks veštačkih stena u Košutnjaku, koji čini jedna takozvana bolder stena, dužine 35 metara i druga, visoka 15 metara, namenjena za težinsko, brzinsko i rekreativno penjanje.

S obzirom da redakciji Nova.rs nije stigao poziv za otvaranje ovog kompleksa, otišli smo da vidimo kako izgleda, prema rečima Udovičića „sportski objekat jedinstven u ovom delu Evrope, koji će nam omogućiti da promovišemo novu olimpijsku disciplinu i pružimo vrhunske uslove za trening i takmičenja sportskih penjača“.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Nesporno je da bi srpski sportisti trebalo da imaju uslove za treninge, ali nam je i nakon pogleda na ove dve veštačke stene ostalo nejasno zbog čega je na njih potrošeno čak 1,2 miliona evra.

Kako je BIRN ranije pisao, Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije 26. novembra 2018. godine zaključio je, po pomenutoj ceni, ugovor o izgradnji ovog objekta sa konzorcijumom koji čine dve srpske firme – Eurodomus i PZ Operativa – i bugarska kompanija Walltopia.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Poređenja radi, slična veštačka stena na Alibabi košta 200 dolara po kvadratnom metru ili 10.000 dolara po komadu. Iako je na Košutnjaku reč o sertifikovanim stenama, neverovatno je da one koštaju čak 60 puta više od dve najskuplje stene na Alibabi.

Povezane vesti:

Nakon sklapanja ugovora, izgradnja je započeta krajem februara 2019. godine i to u beogradskom parku prirode koji se nalazi pod zaštitom države.

Za to vreme, prema rečima Dejana Jovanovića iz udruženje „Bitka za Košutnjak“ građani su se borili i još se bore, sa brojnim nepravilnostima koje prate njenu izgradnju.

Osim cene, kako navodi Jovanović, neverovatno je i to što je objekat građen bez odgovarajuće dozovole, a koju ni sad nema.

„Opština Čukarica je prvo odbila da Republičkom zavodu za sport izda rešenje po kom nije potrebna građevinska dozvola, jer se radi o manjem objektu, poput mobilnog kioska za kokice“, priča Jovanović za Nova.rs. Dnevni list „Danas“ je prošle godine izneo detalje obaveštenja o odbijanju i naveo da je u njega imao uvid.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Uprokos tome, gadnja je, podseća, nastavljena.

Dva meseca kasnije, Ministarstvo građevinarstva izdalo je građevinsku dozvolu za manji dodatni objekat, poput drvene šupe za koju nisu potrebni temelji, kaže Jovanović i objašnjava:

„To je dozvola za nešto između šupe i kioska za kokice. Pritom je naloženo da posle tri godine objekat mora da se ukloni i sve vrati u prvobitno stanje.“

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Iako građevinska dozvola nije to predviđala, tvrdi da su za veštačke stene napravljeni temelji duboki između dva i dva i po metra, za koje je pitanje da li će ikad moći da budu uklonjeni iz prirode.

Da novi kompleks ne liči na nešto što je privremeno postavljeno u Košutnjaku uverili su se i reporteri Nova.rs prilikom njegovog obilaska – ali samo do žičane ograde.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Na vratima na je rečeno da možemo kao građani da uđemo ako želimo rekreativno da se penjemo na stenu, što će sve do aprila biti besplatno, ali je ulazak radi snimanja i fotografisanja zabranjen.

Dakle, osim toga što je ovaj deo Košutnjaka, koji je nekad bio dostupan svim građanima, sada ograđen i na konstrukciju objekata u tom prostoru potrošeno 1,2 miliona od novca istih tih građana, već će im se od aprila ulazak u taj prostor i naplaćivati – 400 dinara po osobi. Besplatan ulaz će biti moguć od sad pa sve do kraja zime, dakle u periodu u kom će zbog loših vremenskih uslova korišćenje stene najčešće biti nemoguće.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare