Foto: Shutterstock

Beograd se više ne nalazi u izboru za Zelenu prestonicu Evrope za 2023. godinu, a pojedine političke opcije u Srbiji reagovale su na ovu vest navodeći da je to bilo "očekivano".

Ono što je sigurno, to je da Beograd, ali i glavni gradovi Hrvatske i Severne Makedonije, neće biti Zelena prestonica Evrope za 2023. godinu. Naime, ovi gradovi su ispali iz finala ovog izbora.

Na ovu vest reagovale su i političke organizacije u Srbiji, za Ne davimo Beograd ovo je sve bilo očekivano.

„Nažalost, to je i očekivano, jer je grad Zelena bruka Evrope! Više sreće drugi put sa nekim drugim ljudima“, naveo je Ne davimo Beograd.

Oglasio se i novobeogradski odbor Demokratske stranke koji je naveo da je sama kandidatura bila „šamar zdravom razumu“.

„Ili kartel SNS misli da ‘zelena prestonica’ postaje grad koji je najviše zelenila posekao“, upitao je novobeogradski DS.

Ta stranke je pobrajala pojedine projekte koje smatra štetnim kao što su Ikarus, izgradnja gondola, Stari savski most i slično.

Inače, Generalni direktorat za zaštitu životne sredine Evropske komisije (EK) saopštio je da su u finale izbora za Zelenu prestonice Evrope za 2023. godinu ušli Sofija, glavni grad Bugarske, zatim prestonica Estonije, Talin, ali i Krakov u Poljskoj i švedski grad Helsingborg.

Iz izbora za Zelenu prestonicu ispao je i Dablin, glavni grad Irske, ali i prestonica Poljske Varšava, kao i još nekoliko evropskih gradova.

Inače, ovu titulu je do sada od gradova bivše SFRJ imala jedino Ljubljana.

Bonus video – „Prljava energija“ odlazi u istoriju, a gde je Srbija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare