Saborna crkva Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Pojedine nevladine i političke organizacije zatražile su danas od vlasti u Beogradu da proglasi vanrednu situaciju zbog požara u Vinči, odnosno dima koji se nadvio nad gradom.

Predsednik Centra za lokalnu samoupravu, Nikola Jovanović, zatražio je danas od gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića i zamenika gradonačelnika Gorana Vesića da hitno proglase vanrednu situaciju u Beogradu, zbog velikog požara na gradskoj deponiji u Vinči.

„Vanrednu situaciju treba proglasiti zbog hitnog sprovođenja mera zaštite zdravlja stanovništva, usled povećanog nivoa partikularnih čestica i štetnih materija u vazduhu“, rekao je Jovanović.

Dodaje da je Grad Beograd dužan da preduzme dodatne mere, kao i da redovno obaveštava građane o kvalitetu vazduha i zdravstvenim hazardima.

Reagovao je i Ne davimo Beograd koji je u saopštenju zatražio od zamenika gradonačelnika Beograda, Gorana Vesića, da se obrati građanima sa jasnim razlozima kako je do požara došlo i uputstvima po smanjenje rizika po stanovništvo.

Ne davimo Beograd je u saopštenju za javnost zatražio da nadležni bez odlaganja proglase vanrednu situaciju i objave uputstva za ponašanje tokom esktremno velikog zagađenja vazduha.

„Po svemu sudeći ovakav požar neće biti moguće ugasiti danima, pa se očekuje kontinuirano izlaganje građana zagađenju. Sve merne stanice u Beogradu juče i danas pokazuju velike vrednosti zagađenja praškastim materijama, PM česticama, ali najopasnije kancerogene materije, kao što su furani i dioksini, koji nastaju kao posledica požara, u Srbiji se ni ne mere“, navodi se u saopštenju.

Bonus video – Dim sa deponije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar