Dim sa deponije u Vinći širi se gradom.

Koncentracija PM 2.5 čestica u Beogradu je pet puta veća od preporučenog izlaganja, a svim osetljivim grupama preporučeno je da napolju nose zaštitne maske.

Sajt AirVisual izdao je novo upozorenje na kvalitet vazduha u Beogradu, a savetuje se da sugrađani zatvore prozore i uključe prečišćivače vazduha ukoliko ih imaju. Svima se preporučuje da smanje aktivnosti napolju.

Koncentracija PM 2.5 čestica je bila najveća posle 11 časova, ali je nakon 12 časova blago opala.

Air Visual ističe da je vazduh u Beogradu nezdrav za osetljive grupe ljudi.

Beograd, vazduh, kvalitet vazduha
Foto: iqair.com

Podsetimo, veliki deo Beograda jutros je prekrio dim, a u vazduhu se oseća miris paljevine, zbog čega se veliki broj sugrađana požalio našoj redakciji. Beograđani su se tom prilikom istakli da ne može normalno da se diše i zatražili reakciju nadležnih. Dim je prekrio centar Beograda, Borču, Novi Beograd i Zemun, a krivac za ovakvo stanje je veliki požar koji je sinoć buknuo na deponiji u Vinči.

požar na deponiji Vinča Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Prema ranijim podacima aplikacija za merenje kvaliteta vazduha, najlošije je u opštinama Palilula, Stari grad i Vračar.

Nadležni u Gradu Beogradu navode da je situacija sa požar na deponiji u Vinči pod kontrolom i da će dogašavanje da traje nekoliko dana.

požar na deponiji Vinča Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Inače, ranije danas su ekološke organizacije okupljene oko Ekološkog ustanka zahtevale od nadležnih gradskih i republičkih institucija da hitno reaguju na veliki požar koji je zahvatio mešoviti otpad u deponiji Vinča, a koji se sinoć mogao videti i osetiti sa mnogih udaljenih krajeva Beograda.

zagađenje vazduha Foto:Jelena Sklena

Oni su izneli zahtev da se gradski zavod za zaštitu zdravlja se izjasni o potencijalnim opasnostima po zdravlje stanovnika Grada Beograda.

Bonus video – Dim sa deponije u Vinči

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare