Beograd ponovo najzagađeniji grad na planeti

Društvo 27. mar. 202008:56 > 10:35
Podeli:
Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Malobrojni Beograđani koji su ovog jutra bili primorani da izađu iz svojih domova mogli su da primete da je, posebno u centru grada, vazduh poprilično zagađen, pa čak i težak za disanje. Ovo su potvrdila sva domaća zvanična merenja, a po sajtu Air Visual Beograd je ovog jutra ubedljivo najzagađeniji grad na planeti!

Kako prenosi „Blic“, Indeks zagađenosti na Starom gradu je u 8.00 časova iznosio 411, tačnije koncentracija najprisutnijih i najopasnijih čestica PM10.

Ovde je reč o veoma visokoj koncentraciji zagađenja, poslednjem, maksimalnom nivou, takozvanoj „ljubičastoj zoni“, u kojoj kako stoji u objašnjenju (za koncentracije 300+) „svako može da oseti ozbiljne posledice po zdravlje“.

Nešto niže, ali opet veoma visoke koncentracije zagađenja beleže se i na preostalim mernim mestima u prestonici – Novom Beogradu i Mostaru (oba po 294), dok je izuzetak Zeleno brdo sa koeficijentom 24, ali samo zato jer se tamo ne meri koncentracija PM10 čestica.

Ove podatke potvrdili su i zvanični nalazi Grada Beograda i Gradskog zavoda za javno zdravlje. Naime, na sajtu Beoeko takođe stoji da je vazduh u Beogradu u 7.00 časova bio jako zagađen, što predstavlja najveću kategoriju zagađenosti.

„Ozbiljne zdravstvene tegobe se mogu očekivati i kod zdravih osoba i u osetljivim grupama populacije“, stoji u zvaničnom upozorenju, prenosi „Blic“.

Konačno, skoro identične brojke su i na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine. Vazduh je u poslednjoj kategoriji zagađenosti („jako zagađen“) ne samo na Starom gradu, Novom Beogradu, Mostaru, već i na Vračaru, u Obrenovcu, Pančevu, kao i na mernim mestima Novi Sad (Rumenačka), Beočin (Centar), Smederevo (Centar), Bor (Gradski park).

Konačno, prema podacima sajta Air Visual Beograd je u 8.00 časova bio najzagađeniji grad na svetu sa koeficijentom 378, skoro duplo više od drugoplasiranog Čiang Maja na Tajlandu, Kijeva (Ukrajina), Zagreba (Hrvatska), Osake (Japan)…