Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Grad Beograd je objavio, a zatim i sklonio sa sajta, nacrt plana za područje između ulica Krunske, Knjegine Zorke, Njegoševe i Smiljanićeve na Vračaru. Prema nacrtu u bloku između ulica planiralo se formiranje prostorno-kulturno-istorijskog distrikta.

Javni uvid u nacrt ovog plana je trebalo da se održava do 27. septembra, međutim Sekretarijat za urbanizam je danas oglasio prekid javnih uvida i javnih sednica koje su planirane za period od 29. avgusta i 27. septembra, piše Nova Ekonomija.

Pored uvida u nacrt detalje regulacije za ovaj blok na Vračaru, neće se održati ni javni uvid u nacrt plana detaljne regulacije dela privredne zone u Ovči uz Pančevačku put, kao ni u nacrt plana detaljne regulacije za blok 32 na Novom Beogradu.

Nakon što su prekinuti javni uvidi, Beograd je i sa internet stranice sklonio nacrte planova.

Odluka o prekidu javnih uvida i javnih sednica doneta je zbog usklađanja dinamike održavanja javnih uvida koji slede, piše na sajtu Grada Beograda.

Šta je bilo u planu za Vračar?

U Nacrtu plana detaljne regulacije, koji je juče stavljen na rani javni uvid, a danas povučen sa sajta Grada Beograda, obuhvaćen je blok između ulica Krunske, Knjegine Zorke, Njegoševe, Smiljanićeve čija je površina oko 17,9 hiljada kvadrata.

PROČITAJTE JOŠ

Kada se u radi u bloku na Vračaru (Smiljanićeva, Krunska, Knjeginja Zorka i Njegoševa) novim planskim okumentom bi trebalo da se omogući sprovođenje kako intervencija rekonstrukcije, adaptacije, revitalizacije i sanacije postojećih oblikovnih i funkcionalnih sadržaja, tako i izgradnja novih, pisalo je u elaboratu za rani javni uvid.

Foto: Printscreen/Elaborat za rani javni uvid
DEO BLOKA OBUHVAĆEN OVIM PLANOM SE NALAZI U OKVIRU PROSTORNO KULTURNO-ISTORIJSKE CELINE „SMILJANIĆEVA ULICA“. U BLOKU SE TAKOĐE NALAZE IZGRAĐENI OBJEKTI ZA STANOVANJE, JEDAN OBJEKAT PREDŠKOLSKE USTANOVE „NADA PURIĆ“ I PROSTORIJE PRIRODNJAČKOG MUZEJA.

Središnji deo bloka planiran za „Prostorno-kulturno-istorijski distrikt“

U okviru Prostorno kulturno-istorijske celine „Smiljanićeva ulica“  nalazi se urbanistička celina C3. Ova celina se nalazi  u središnjem delu bloka ka ulicama Knjeginje Zorke i Smiljanićevoj i plan je da ona postane „Prostorno-kulturno-istorijski distrikt“.

„Prostorno-kulturno-istorijski distrikt baziran je pored dominantnih, prezentacionih sadržaja izlagačkog, komercijalnog, muzeološkog ili galerijskog karaktera i na konceptu integrisane multifunkcionalnosti, kao urbani centar za kreativne, IT i inovativne sadržaje, fokusiran na kreativne industrije i ekonomiju zasnovanu na znanju, čime bi mogao predstavljati i promovisati najbolje što srpska inovativna delatnost i kreativni sadržaji mogu da ponude“, pisalo je u elaboratu koji je uklonjen sa sajta grada.

Ovde se preporučuje formiranje prostora za projekcije, trening centara namenjenih predavanjima, konferencijskih prostora, event prostora, kamernih indoore prostora,celina za izvođačke i prezentacione delatnosti, soworking prostora  – kancelarija različitih subjekata iz sfere kreativnih industrija, IT i partnerskih oranizacija, radnih prostora za frilensere.

Kada se radi o postojećim objektima moguće je da se oni rekonstruišu, saniraju, revitalizuju, restauriraju ili dograde isključivo u njihovim dvorišnim delovima ka unutrašnjosti bloka.

BONUS VIDEO: Kuća Mirjane Karanović okružena zgradama košarkaša

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar