Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Održana sednica Skupštine opštine Vračar.

Danas je održana sednica Skupštine opštine Vračar, na kojoj je predsednik odborničke grupe „Oslobodimo Vračar“ i generalni sekretar SDS Konstantin Samofalov zahtevao da se u dnevni red unese posebna tačka koja bi se bavila analizom urbanističkog haosa koji vlada na beogradskoj opštini Vračar.

PROČITAJTE JOŠ:

Skupštinska većina je odbila ovaj zahtev opozicije. Prenosimo izjavu Konstantina Samofalova sa sednice Skupštine:

„Koliko smo progresivna opština, najbolje govori činjenica da uoči svake sednice saznamo šta će se nešto novo graditi na teritoriji opštine Vračar. To možda i ne bi bio toliki problem, da gradnja ne podrazumeva rušenje, a u slučaju Vračara najčešće predratnih kuća i vila.

Investitori od oktobra 2020. godine koriste pravni vakuum, jer po isteku prethodne zaštite mnogi objekti više ne uživaju zaštitu države pa su se u planu za rušenje, između ostalog, našle i predratne vile u Ulici Nikolaja Krasnova (koja je srušena i od nje nije sačuvana ni spoljna fasada) i  Hadži Melentijevoj.
Oglašena je javna prezentacija urbanističkog projekta za izgradnju stambeno-poslovnog objekta na uglu ulica Makenzijeve i Nevesinjske. Izgradnja luksuznog objekta podrazumeva rušenje više starih objekata, a svi luksuzni stanovi iz ponude su VEĆ RASPRODATI.
Potom, planirana je izgradnja stambeno- poslovnog objekta u Katanićevoj 8-10. Gradnja ovog objekta podrazumeva rušenje šest objekata, kao i rušenje zgrade koja je bila pod prethodnom zaštitom u okviru kulturno-istorijske celine Istočni Vračar, ali joj je ovaj status istekao krajem 2020. godine, dok će dvorišna zgrada od svega tri sprata biti potpuno zagrađena- zbog čega su se stanari i pobunili.
Iskustvo sa investitorskim „urbanizmom“ na Vračaru nam je pokazalo da nikada ne treba verovati u slučajnosti, pa se u pomenutom projektu za gradnju poslovno-stambenog objekta u Katanićevoj 8-10 našlo poznato ime firme, koje se vezuje za izradu više urbanističkih projekata na ovoj opštini-Studio Tekto.
I kulturno istorijska celina Kotež-Neimar je krajem decembra 2020. godine ostala bez prethodne zaštite. Studio Tekto je uradio urbanistički projekat za ovo područje- za prostor predratne vile u Internacionalnih brigada 47, koju je investitor porušio bez ikakve dozvole nadležnih organa.
Takođe, ista projektantska kuća je uradila urbanistički projekat koji obuhvata parcelu predratne vile u ulici Hadži Melentijeva 72, koja će kako stvari stoje doživeti istu sudbinu, jer je na njenom mestu predviđena gradnja poslovno-stambenog objekta.
Tako da na Vračaru praktično imamo iste firme i nova rušenja.
Apsolutno smo protivnici moratorijuma, ali sa druge strane, svedoci smo beskrupuloznog rušenja starog jezgra opštine Vračar i u tom smislu je neophodno postići balans između razvojnih potreba opštine i zaštite kulturno-istorijskog nasleđa.
Svakako da nas zabrinjava prekid javnog uvida za  blok Krunske- Smiljanićeve- Kneginje Zorke- Njegoševe koji je oglasio Sekretarijat za urbanizam, ali netransparentan rad je njihov modus operandi. S obzirom na to da se u slučaju bloka pomenutih ulica rani javni uvid već prekidao i to usmenim putem i da su objekti na Vračaru rušeni bez ikakvog pravnog akta, u normalnom društvu bismo mogli da tumačimo da je ovakvo odlaganje neka vrsta progresa. Međutim, Srbija pod vlašću SNS je sve samo ne normalno društvo, pa u tom smislu izražavamo sumnju da su i u ovom slučaju posredi ozbiljne mahinacije.“
****
BONUS VIDEO: Ruski radar srpske političke scene
Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.