Foto:Borba Stalna

Na beogradskim ulicama jutros su se pojavile nalepnice protiv osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, a na kojima piše "Ratko Mladić osuđen za genocid".

Na više mesta u centru Beograda ranije danas pojavile su se nalepnice protiv Ratka Mladića, a akciju su sproveli građani koji se protive muralu osuđenom ratnom zločincu.

Već više dana se ne smiruje situacija oko murala osuđenom ratnom zločincu u Njegoševoj na Vračaru. Mural je samo u poslednjih nekoliko dana dva puta uništen i oba puta očišćen od strane ekstremnih desničarkih grupa, poput pripadnika takozvanih Narodnih patrola, Levijatana i drugih desničarskih i navijačkih grupa.

Ove grupe organizovale su i „straže“ koje čuvaju pomenuti mural, a za koji je inspekcija već odavno izdala nalog stanarima da ga uklone.

Foto:Borba Stalna
Foto:Borba Stalna

Inače, mural u Njegoševoj nije jedini koji je uništen, već su građani prefarbali ili precrtali i murale na Novom Beogradu i Rakovici.

Mural posvećen osuđenom ratnom zločincu na soliteru nedaleko od Arhiva na Novom Beogradu više puta je farban. Poslednji put je farbom bio zaliven 11. novembra, a na njemu je bilo ispisano „zločinac“. Međutim, već sutradan je očišćen i najavljeno je njegovo čuvanje.

Foto:Borba Stalna

Inače, bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić sredinom ove godine pravosnažno je osuđen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrpskim stanovništvom tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Foto:Borba Stalna

Osim Ratka Mladića, Haški tribunal je za genocid u Srebrenici osudio još 13 bivših pripadnika policije i Vojske Republike Srpske. Na doživotni zatvor pravosnažno je osuđen i nekadašnji predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić.

Jedini zločin koji je pred međunarodnim i domaćim sudovima okarakterisan kao genocid jeste upravo ovaj u Srebrenici u kojem je ubijeno 8.372 ljudi.

Foto:Borba Stalna

Bonus video – Desničari u akciji čišćenja murala Ratka Mladića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare