Belvil, kafić
Foto: N1

Stanari novobeogradskog naselja Belvil kažu da su "preko noći" ostali bez igrališta za decu ispred zgrada u kojima žive. Na pomenutoj parceli u Ulici Jurija Gagarina vlasnik obližnjeg kafića je postavio baštu, a stanari tvrde da za to nema dozvolu. Iako su se nadležnima obraćali za pomoć, i dalje nemaju informacije šta će biti preduzeto. Međutim, vlasnik lokala za N1 tvrdi da je predao svu neophodnu dokumentaciju za dobijanje dozvole i da je saglasnost za postavljanje bašte dobio od firme koja je vlasnik parcele.

Neverica i razočaranje – tako stanari takozvanih zgrada Suncokret i Mimoza u novobeogradskom naselju Belvil opisuju situaciju u kojoj su se našli. Gotovo „preko noći“ su sa dva, spali na jedno igralište za decu. Tvrde da je vlasnik lokalnog kafića na prostoru koji je predviđen za igranje najmlađih – otvorio baštu.

„Pogotovu je meni kao roditelju jako teško, jer moj sin je jedan od dečaka sa autizmom, koji ima svoje rutine kretanja i koji je jako vezan za svoja mesta gde on provodi vreme i to je ono što boli“, kaže Radunka Lazić, stanarka Belvila.

„Praktično deca koja su ovde, a ove dve zgrade imaju negde oko 280 stanova, pa sad ako uzmete da jedna četvrtina ili petina od toga, znači pedesetoro dece treba da se igraju na prostoru od 10 kvadrata i to im je na kraju oduzeto, tako da smatram da nije u redu da ce od dece otima“, dodaje Miroljub Marković.

Stanari poručuju da ih niko nije obavestio da će deca ostati bez igrališta. Objašnjavaju i da za otvaranje bašte niko nije tražio njihovu saglasnost, iako godinama plaćaju održavanje naselja.

Same ove žardinjere ne mogu stajati tu, niti ova dva postolja za suncobran koji su zalepljeni za pod ispod tartana, ne mogu biti, jer tu je predviđeno da se igraju lopte, nije predviđeno da stoji suncobran, već u ovom trenutku to nije u skladu sa propisima i bez stolova“, smatra stanar Vladimir Marković.

A stolove i suncobrane nismo zatekli, jer ih je vlasnik kafića povukao u lokal. Bez obzira na to, potvrđuje da je napravio baštu, ali kako kaže, ne na igralištu, jer to na parceli nije zatekao. Tvrdi i da je saglasnost za postavljanje bašte dobio od privrednog društva „Blok 67“ i da se opštini obratio 7. maja.

„Imam predate papire u opštini koji su potpisani, imam projekat koji je potpisan i to je to“, kazao je Dušan Božić, vlasnik lokala.

N1: Vi još uvek niste dobili dozvolu opštine, kako ste onda postavili baštu, na osnovu čega?

„Sa predatim papirima u opštini postoji pravo da se iznese bašta, opština daje podnosak na mali papirić koji je fizički dokaz da su papiri predati, međutim, zbog situacije sa koronom ja nisam dobio taj papir, ali sam Vam pokazao broj predmeta koji je takođe dokaz da sam predao te papire, znači ja smem pravno da iznesem baštu“, uverava Božić.

Iz Opštine Novi Beograd za N1, ipak, tvrde drugačije.

„Opštinski inspektori su odmah izašli na teren, utvrđeno je da pomenuta bašta nema dozvolu i vlasnik lokala će biti finansijski kažnjen jer je kršio zakon i baštu postavio bez dozvole. Takođe, ukoliko bašta ne bude uklonjena u zakonskom roku, Opština Novi Beograd će pisati zahtev Gradu Beogradu da se sprovede njeno rušenje“, navode iz opštine.

A kako bi deci u Belvilu igralište zasigurno bilo vraćeno, pitali smo zamenika gradonačelnika Gorana Vesića šta će konkretno preduzeti. Međutim, odgovor nismo dobili.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare