Foto: Pixabay.com / Foto Rieth

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar potvrdio je da su od koronavirusa obolele i dve bebe, od kojih je jedna bila u kućnoj izolaciji i pod stalnim nadzorom, dok je druga stara 28 nedelja i smeštena u bolnicu "Dragiša Mišović".

Kod još jedne bebe bio je potvrđen virus, ali ona nije imala simptome i bila je kod kuće, pod stalnim nadzorom Instituta za majku i dete, precizirao je Lončar.

Direktor KBC „Dragiša Mišović“ dr Vladimir Đukić potvrdio je da je u toj bolnici beba stara svega 28 nedelja zaražena koronavirusom

Govoreći o pacijentima koji se leče u „Mišoviću“ Đukić je istakao da ima i dosta mladih.

„Mi imamo bebu od 28 nedelja, roditelje, otac i sin, sin i majka, porodice cele, svi su ugroženi, jedina preventiva je potpuna izolacija“, kazao je.

Ðukić je rekao da je u KBC „Dragiša Mišović“ koja je pretvorena u korona bolnicu, 120 pacijenata zaraženih virusom Kovid 19, od kojih je jedan na respiratoru, a nekoliko na kiseoniku.

„Ima dosta mladih ljudi, ali postoje svi preduslovi da se oni više nego kvalitetno zbrinu“, rekao je Ðukić u Nacionalnom dnevniku TV Pink.

Na pitanje o tome da su starije osobe i hronični bolesnici najugroženiji koronavirusom, Ðukić je kazao da statistika u Kini, koju su kineski stručnjaci izneli srpskim kolegama, to nesumnjivo potvrđuje, ali i naveo da su stručnjaci iz Kine iznenađeni brzim kliničkim tokom, naglom progresijom bolesti i drastičnim patofiziološkim promenama na plućima kod obolelih.

Upitan o merama zaštite zdravstevnih radnika, on je kazao da je trenutno 25 zdravstvenih radnika te bolnice u samoizolaciji, ali da će osam lekara iz KBC „Zemun“ biti prebačeni u Mišović.

„Jedan od naših kolega, koji je u prethodnom periodu dobio tešku upalu pluća i bio na infektivnoj klinici, dva puta je testiran na koronu i negativan je. Ali, naši epidemiolozi su po pojavi njegovih simptoma, stavili 25 zaposlenih u samoizolaciju“, rekao je Ðukić i dodao da su u izolaciji i lekari koji su bili na kongresima u inostranstvu.

„Imamo sinhronizovan zdravstveni sistem, tako da će sutra osam lekara iz KBC Zemun preći kod nas dok našim lekarima istekne period izolacije“, kazao je Ðukić.

Naglasio je da se zbog toga ne dovodi u pitanje zbrinjavanje pacijenata u „Mišoviću“, ali da je važno da se virus ne širi među medicinskim osobljem

Bebe retko obolevaju

Kako je već poznato, od koronavirusa obolevaju i mladi i stariji, s tim što su šanse za oporavak kod ovih drugih teže… Međutim, kod beba slučajevi obolevanja retki su i u svetu.

Jedan od njih je i slučaj šestomesečnog dečaka iz Velsa, čija majka je objasnila kakvi simptomi mogu da ukažu na obolevanje od koronavirusa kod beba.

Majka je kazala i da je beba tada bila na kućnom lečenju i da je ozdravila, baš kao i njen muž, koji je bio inficiran.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram