Sonja Tošković iz BCLjP Foto: N1

Beogradski centar za ljudska prava (BCLjP) pokrenuće postupak pred sudom u Strazburu zbog odluke Srbije da izruči državljanina Bahreina Ahmeda Džafara Mohamed Alija, izjavila je Sonja Tošković iz BCLjP.

“Ja se nadam da će Evropski sud (za ljudska prava) kad se postupak završi… utvrditi da je povređen član 3 Konvencije o ljudskim pravima”, rekla je Tošković u emisiji Iza vesti na N1.

Ona je istakla da se nikada nije desilo da se Srbija oglušila na pravno obavezujuću odluku Evropskog suda za ljudska prava, koji je tražio da se Srbija suzdrži od izručenja do 25. februara.

Tošković veruje da ovaj i drugi slučajevi imaju političku konotaciju, i ocenjuje “neverovatnim” da je privremena mera izrečena u petak, a da je Ali izručen u ponedeljak ujutru.

“Nekome se tu jako žurilo”, rekla je ona.

Ahmed Džafar Mohamed Ali je osuđen u odsustvu na tri doživotne kazne i dodatnih deset godina zatvora zbog „dela u vezi sa terorizmom počinjenih između 2012. i 2015. godine“.

Evropski sud za ljudska prava je zatražio od Srbije da obustavi ekstradiciju do 25. februara, kako bi mu dala vremena da ispita „moguće rizike od torture“, ali ga je Srbija bez obzira na to izručila.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar