Foto: Newsmax Adria

Srbija je 24. januara Behreinu izručila političkog disidenta Ameda Džafera Muhamada, uprkos odluci Evropskog suda za ljudska prava da zabrani njegovu ekstradiciju dok se ne sakupi više informacija o tom slučaju, saopštila je nevladina organizacija Hjuman rajts voč.

Vlasti u Bahreinu prethodno su četrdesetosmogodišnjeg Muhamada podvrgli lošem tretmanu i torturi, navodi se u saoštenju.

Muhamad je iz Bahreina otišao 2013. godine, nakon toga je u odsustvu, na nefer suđenjima, dva puta bio osuđivan na kaznu doživotnog zatvora, da bi mu 2015. bilo oduzeto državljanstvo.

Srbija je počela proces ekstradicije kada je Interpol za Muhamadom raspisao crvenu poternicu na zahtev Bahreina.

„Zastrašujuće je i neoprostivo što su Srbija i Interpol, uprkos odluci Evropskog suda za ljudska prava da se zaustavi proces ekstradicije, sarađivali u vraćanju jednog disidenta koji se suočava sa doživotnim zatvorom“, izjavio je zamenik direktora Hjuman rajts voča za Bliski istok Džo Stork.

Hjuman rajts voč je dokumentovao da su bahreinske vlasti mučile Muhamada prilikom ispitivanja. On je uhapšen 2007. godine zato što je učestvovao u više demonstracija, koje su organizovane u znak protesta zbog kršenja zakona bezbedosnih službi.

Tada je osuđen na zatvorsku kaznu zbog učešća u nezakonitim demonstracijama i zbog posedovanja oružja, ali je, zajedno sa grupom političkih zatvorenka, 2009. godine pomilovan.

Nije poznato kada je Mohamad došao u Srbiju, a srpske vlasti su pokrenule postupak za njegovo izručenje 3. novembra prošle godine na osnovu crvene poternice Inerpola.

Za vreme boravka u pritvoru u Srbiji, Mohamad se četiri puta obraćao Višem sudu i izažavao nameru da zatraži azil u Srbiji, izjavio je njegov advokat Marko Štambuk i dodao da mu je tada rečeno da će mu biti dozvoljeno da uđe u proceduru azila.

Međutim, 7. decembra Viši sud je doneo odluku o ekstradiciji, a 18. januara drugostepeni sud je odbacio žalbu Muhamada na tu odluku. Nakon toga je ministarka pravde Maja Popović potvrdila odluku, čime je omogućila ekstradiciju.

Štambuk kaže da je 20. januara sve nadležne organe u Srbiji obavestio da Muhamad želi da zatraži azil u Srbiji i narednog dana mu je odgovoreno da će mu to biti omogućeno.

Istog dana Evropski sud za ljudska prava je doneo privremenu meru i pozvao Srbiju da do 25. februara zaustavi ekstradiciju, kako bi se sakupilo više informacija o tom slučaju.

Uprkos tome što su bile upoznate sa odlukom suda, srpske vasti su odlučile da 24. januara izruče Muhamada Bahreinu, navodi Hjuman rajts voč.

Deportacijom Mohamada, Srbija je prekršila međunarodo pravno načelo koje obavezuje države da nikoga ne vraćaju tamo gde postoji realan rizik da će biti mučeni, ili će imati nehuman tretman, navodi se u saopštenju.

Pored toga, dodaje se, Srbija je prekršila i obavaze koje je preuzela kao potpisnica Konvencije Ujedinjenih nacija protiv torture i Međunarodne konvencije o građanskim i političkim pravima.

Evropski sud za ljudska prava tražio je od srpskih vlasti da do 27. januara odgovore zbog čega nisu poštovale njegovu odluku da ne izruče Mohamada.

BONUS VIDEO: Najava novina NOVA za 28. januar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare